latinica  ћирилица
25/08/2014 |  09:07 | Аутор: Независне

ОХР подршку Хусеиновићу условио кажњавањем РТРС!?

Рафи Грегоријан је у вријеме док је био први замјеник високог представника у БиХ имплицитно извршио притисак на в.д. РАК БиХ тиме што је подршку останка на тој функцији ставио у контекст кажњавања Радио-телевизије РС.

У допису од 4. јануара 2010. године, Грегоријан одговара на допис Кемала Хусеиновића, који практично од формирања РАК-а обавља дужност директора, у којем Хусеиновић пита да ли ОХР подржава његов даљи останак на тој функцији, с обзиром на то да Савјет министара БиХ ни други пут није именовао његовог насљедника.

У одговору, Грегоријан цитира Закон о комуникацијама БиХ да "Агенцијом руководи генерални директор којег предлаже Савјет РАК", те да је "генерални директор одговоран за све регулаторне и административне функције Агенције". У наставку подсјећа, да је Савјет министара БиХ закључком од 27. септембра 2007. утврдио да Хусеиновић остаје в.д. док не буде именован његов насљедник, те да "сходно томе, као и у складу с опште прихваћеним принципом о континуитету функције, в.д. врши своје дужности у пуном својству све док не буде извршено именовање".

У задњем пасусу одговора се налази спорни дио, који на индиректан начин сугерише Хусеиновићу да ће имати подршку ОХР-а ако казни РТРС због незаконитог кориштења дигиталних фреквенција, а тај дио цитирамо у цијелости:

"Неспровођење поступка именовања не смије угрозити функционисање саме институције. Према томе, потребно је да осигурате да РАК настави активности на низу важних питања. У том погледу, дозволите ми да Вас информишем да смо ја и високи представник веома забринути због незаконитог кориштења дигиталних фреквенција од стране РТРС. Жељели бисмо добити најновије информације у вези са одговором Агенције на овај проблем", одговора Грегоријан.

У то вријеме високи представник је био Валентин Инцко. Одговор је стигао одмах, па је РАК већ 21. јануара изрекао казну РТРС од 100.000 КМ, чиме је, по свему судећи, Хусеиновић обезбиједио даљу наклоност ОХР-а.

РТРС је након те санкције, у јануару 2010. саопштио, да "одговорно тврди да у БиХ не постоји законска регулатива која одређује питање дигиталног емитовања и да не постоји могућност кажњавања заснована на закону", те да је казна изречена "зато што је сједиште РТРС у Бањалуци", и да се РТРС "спријечи у увођењу нових технологија и извршавању обавеза према ЕУ".

Милорад Додик, тадашњи премијер РС, рекао је да је одлука РАК-а "неприхватљива и представља још један покушај омаловажавања и потцјењивања институција РС".

Из РАК-а су за "Независне новине" у петак одговорили да је РАК од оснивања био предмет интересовања међународне заједнице која је уложила знатна финансијска средства у креирање регулаторних тијела. "Тачно је да се о питању именовања генералног директора, као и многим другим из надлежности, Агенција обраћала представницима међународне заједнице, а првенствено ОХР-у и Европској комисији, за правна тумачења. Једно о таквих тумачења затражено је и у поменутом допису. У одговору, Грегоријан експлицитно и искључиво наводи одредбе из Закона о комуникацијама БиХ, као и Закључак Савјета министара БиХ од 27. септембра 2007. године", тврде из РАК-а.

Истакли су да је санкција РТРС изречена због нелегалног кориштења фреквенција за дигитално емитовање те да је случај спроведен у складу са важећим правилима и процедурама Агенције.

"Једна од примарних надлежности Агенције је регулисање кориштења фреквенцијског спектра и спречавање нелегалног емитовања било које врсте", навели су из РАК-а.

Из ОХР-а су у петак истакли да ОХР узима веома озбиљно чињеницу да Савјет министара није благовремено именовао новог директора РАК-а, иако је од Савјета РАК-а добио приједлог кандидата.

"Очекујемо да ово именовање буде извршено у складу са законом и у најкраћем могућем року. Што се тиче писма из 2010. године, оно је у складу са опште прихваћеним принципом континуитета функција, чији је примарни циљ да се омогући континуирано функционисање институција. Тај принцип је ОХР увијек подржавао. Конкретно, не смије се дозволити да пропуст било којег надлежног органа да изврши именовање на одређену позицију у законском року води ка блокади било које институције на било ком нивоу. Још једном позивамо Савјет министара да изврши ово именовање што је прије могуће", истакли су у ОХР-у.