latinica  ћирилица
25/08/2014 |  10:33 | Аутор: РТРС

Дјеца са Космета стигла кући

Дјеца са Космета касно синоћ допутовала су у јужну српску покрајину након седмодневног боравка у Републици Српској, саопштено је из Одбора за помоћ Србима Космета.
Дјеца са Косова отпутовала из Српске - Фото: СРНА
Дјеца са Косова отпутовала из СрпскеФото: СРНА

Директори школа, наставници и родитељи дјеце упутили су велику захвалност Одбору, продицама и цијелој Српској на великом гостопримству и топлини коју су породице и институције Српске пружиле њиховој дјеци и ученицима.

Склопљена су многа пријатељства, а највљене су посјете наставника и директора основних школа у Српској на КиМ. Посредством Одбора за помоћ Србима Космета договорено је братимљење Билеће и Грачанице 12. новембра.

Србац је изразио жељу да се братими са Великом Хочом, док је начелник општине Гацко Милан Радмиловић најавио да херцеговачке локалне заједнице идуће године планирају да покрену иницијативу за изградњу херцеговачке куће у Звечану на сјеверу Космета.

"Вјерујемо да ће овај пројекат идуће године бити још масовнији. Исти смо народ, сличне муке су нас повезале, морамо бити заједно, а сада је најважније да поможемо српском народу да опстане на Косову и Метохији, икони српског народа, ма гдје био", наводе из Одбора и захваљују свима у Српској, продицама, основним школама, Центру "Заштити ме" Бањалука, начелницима и руководствима општина, институцијама, Влади Српске и премијеру Жељки Цвијановић, предсједнику Српске Милораду Додику на свему што су учинили за дјецу Космета.

Дјеца са Космета су од 17. до 24. августа боравила у Бањалуци, Мркоњић Граду, Градишки, Прњавору, Телићу, Гацку и Билећи.