latinica  ћирилица
25/08/2014 |  10:47 | Аутор: СРНА

РС:Донијети правилник о тржишним стандардима за воће и поврће

Стално тијело за подршку и унапређење спољнотрговинског пословања и заштиту домаће производње сматра да је хитно потребно направити анализу одлука и правилника којима се дерогирају надлежности Инспектората Републике Српске, те донијети правилник о тржишним стандардима за воће и поврће, са циљем заштите домаће производње.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

У закључцима, које је ово тијело дефинисало са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, указује се и на потребу развоја информационог система за прикупљање цијена на тржишту пољопривредних производа у оквиру институција Српске, као и наставка рада на реализацији мјера за рад царинских органа и проблема који су евидентирани на граничним прелазима приликом увоза пољопривредних и прехрамбених производа.

Потребно је и унаприједити комуникацију и обезбиједити бољу сарадњу представника Владе и Привредне коморе Републике Српске са дипломатима БиХ и представништвима Српске у свијету, са циљем повећања извоза и страних улагања, те појачати рад инспекцијских органа ради боље контроле квалитета увозних производа.

Стално тијело подсјећа и на значај обезбјеђења већих улагања у наводњавање и савремене агротехничке мјере у пољопривреди, комбинацијом подстицаја и средстава из фондова ЕУ за чије кориштење треба што прије испунити неопходне услове, те на потребу убрзања процеса усклађивања регулативе са ЕУ и провођења већ хармонизованих прописа.

Неопходно је повећати број граничних прелаза за увоз робе која захтијева присуство и прегледе ветеринарске и фитосанитарне инспекције, увести јединствену накнаду за преглед пошиљки при увозу, на нивоу ентитета и Брчко дистрикта и повећати цијене прегледа пошиљки у складу са земљама ЕУ и земљама окружења, наводи се у информацији о раду Сталног тијела за првих седам мјесеци.

На иницијативу тијела, Савјет министара је у јуну донио одлуку о управљању тарифним квотама за пољопривредне производе којом се обезбјеђује равноправнија расподјела тарифних квота и активно учешће релевантних ентитетских институција у одлучивању приликом расподијеле.

Осим тога, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ припремило је план активности за побољшање услова спољнотрговинског пословања и заштите домаће производње у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, који би у наредном периоду требало да усвоји Савјет министара БиХ.

Влада Српске основала је 26. децембра прошле године Стално тијело за подршку и унапређење спољнотрговинског пословања и заштиту домаће производње, којег чине представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства трговине и туризма, Министарства финансија, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Министарства индустрије, енергетике и рударства, Народне скупштине и Привредна коморе Републике Српске.