latinica  ћирилица
25/08/2014 |  11:06 | Аутор: СРНА

Радојичић: Подстицај економији и развоју

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић очекује да ће конференција земаља западног Балкана у Берлину, планирана за четвртак, 28. августа, дати подстицај економији и развоју и не вјерује у могућност доношења политичких рјешења.

"Уколико је ријеч о некој врсти политичке приче која покушава ићи ка преуређењу овог простора или наметању неких рјешења, мислим да би то било у старту врло проблематично и да би имало далеко мање шансе за успјех", рекао је Радојичић данас новинарима у Бањалуци.

Он је навео да су на конференцију у Берлин позвани званичници са нивоа Савјета министара БиХ, односно институција БиХ, те истакао да је из предоченог о тој конференцији видљиво да је фокус на економским питањима.

У прилог томе Радојичић је навео чињеницу да су у Берлин позвани министри земаља западног Балкана који се баве привредним питањима.

"Примјетно је да код Њемачке расте економског и политичко интересовање за Балкан, као и што расте њена политичка улога у Европи. Са те стране, уколико је ријеч о подршци економском развоју овог подручја, добродошле су иницијативе, инвестиције и компаније", рекао је Радојичић.

На позив њемачког канцелара Ангеле Меркел 28. августа у Берлину ће се окупити представници БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Албаније и самопроглашеног Косова, те ЕУ.