latinica  ћирилица
25/08/2014 |  11:08 | Аутор: СРНА

Отворена манифестација "ПрограмеРСијада"

Предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић изјавио је на отварању манифестације "ПрограмеРСијада" да Република Српска има веома добре претпоставке за развој области софтвера, односно програмирања.

"То је занимање потребно и корисно. То је нешто што има и садашњост и будућност. Они који се намјеравају бавити овом струком сигурно неће имати проблема са запошљавањем, што је изузетно важно", рекао је Радојичић.

Он је истакао да та област даје интелектуални производ, који је много више плаћен него мануелни, додајући да она лица која се баве софтвером имају могућност продаје својих производа и на домаћем и на страном тржишту.

Радојичић је нагласио да је продаја паметног производа нешто што треба препоручити свима у избору будућих занимања.

Говорећи о "ПрограмеРСијади", која окупља најуспјешније ученике информатике, Радојичић је оцијенио да је добро што се такви ђаци окупљају и што им се посвећује пажња.

"То је нешто што недостаје, јер се у образовном систему Српске често много пажње посвећује најслабијим ђацима", сматра Радојичић.

На овогодишњој "ПрограмеРСијади" учествује 17 ученика из осам општина/градова Српске који су показали најбоље знање на републичком такмичењу из информатике.

Ова манифестација се трећи пут одржава у бањалучкој Гимназији, а током пет дана, уз предавања и рад на програмима, млади информатичари ће имати прилику и да посјете неке од домаћих компанија које се баве или су везане за ову област.