latinica  ћирилица
25/08/2014 |  11:36 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Сва дјеца ће кренути у школу 1. септембра

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је данас у Источном Сарајеви да ће сва дјеца кренути у школу 1. септембра, с тим да ће имати различите модалитете одвијања наставе.

"Објективно можемо рећи да ће, изузев школе у Црквини код Шамца, у првој седмици октобра сви ученици у свим школама Републике Српске, ући у своје објекте", рекао је Мутабџија након састанка са представницима УНДП-а и УНИЦЕФ-а са којима је разговарао о реконструкција објеката образовног система Републике Српске и припремама за почетак нове школске године.

Када је ријеч о реконструкцији, Мутабџија је нагласио да је ријеч о веома комплексном и захтјевном процесу који се односи на четрдесетак школа широм Српске.

Према његовим ријечима, овај пројекат има и димензију међународне помоћи, прије свега Европске комисије која је обезбиједила 42 милиона евра донаторских средстава за помоћ свима у БиХ прије свега образовним институцијама, здравству и другим према приоритетима. Он је нагласио да је УНДП започео реконструкцију 32 објекта, плус седам у другом циклусу на свим школама у Српској, а динамика извођења радова зависи од временских прилика.

"Можемо са сигурношћу рећи да ће највећи број школских објеката бити у функцији у току септембра. Имамо критичне тачке 1, 5, те 20. и 30. септембар, а то су датуми када ће се одређени објекти завршавати", рекао је Мутабџија, додајући да је ситуација различита од града до града, те да је свака школа специфична.

Истакао је да је приоритет Добој и начин на који се три градске школе могу што прије ставити у функцију.

Према његовим ријечима, Основна школа "Вук Караџић" почеће са радом, највјероватније, у првој седмици октобра, јер је претрпјела највећа оштећења, а у ОШ "Свети Сава" и "Доситеј Обрадовић" настава ће почети, вјероватно, половином септембра.

Према његовим ријечима, слична је ситуација и у другим школама, прије свега у Новом Граду и Приједору.

"Ми желимо да направимо испред сваке школе кутак за дјецу, гдје ће заједно са УНИЦЕФ-ом и њиховим партнерима, наши учитељи организовати altернативну наставу за ученике прије свега у домену разредне наставе", рекао је Мутабџија.

Он каже да ће у школским објектима у већим етажама почети извођење наставе са скраћеним часовима до 30 минута, и то у пријеподневним часовима, а послијеподне ће бити настављена реконструкција школе.

Мутабџија се нада да ће овом динамиком у току септембра ти радови бити завршени и да ће од октобра бити чиста ситуација у свим објектима, изузев школе у Црквини, гдје ће врло брзо почети изградња новог објекта, јер је стари уклоњен. Према његовим ријечима, УНДП проводи процедуре према којима ће се врло брзо увести извођач радова.

Мутабџија је нагласио да је УНИЦЕФ обезбиједио средства за набавку комплетног школског намјештај у ОШ "Милош Дујић" у Челинцу и она ће бити опремљена до 5.септембра.

Он је навео да ће у другом циклусу стићи дидактички материјал, у трећем ће бити набављени одређени кабинети за све школе које су оштећене у поплавама, док ће у четвртој фази УНИЦЕФ обезбиједити спортску опрему, што ће бити завршено око полугодишта.

"Ми координишемо све активности и стварамо амбијент прије свега за безбједан и несметан процес образовања", изјавио је министар просвјете и културе Спске.

Мутабџија је нагласио да дио наставног процеса за најмлађе од првог до петог разреда неће бити извођен само у школским двориштима у специјалним шаторима које ће донирати УНИЦЕФ него ће бити кориштено и музеји, одређене институције културе, "а ако вријеме дозволи дјеца ће више времена проводити на излетима како би задржали одређени континуите васпитнообразовног рада".

Мутабџија је најавио и да ће сутра у Бањалуци бити одржан састанак ректорских тимова два универзитета на којем ће се разговарати о Саобраћајном факултету у Добоју.

Одговарајући на питање какво је стање у школи у Коњевић Пољу, Мутабџија је нагласио да је дјелимично имплементирана пресуда Основног суда у Сребреници и сва дјеца су уписана у више разреде.

"Нисмо сагласни и школа је уложила жалбу на пресуду да се имплементира наставни план и програм другог ентитета, јер то је директно задирање у уставне надслежности Републике Српске", рекао је министар просвјете и културе Републике Српске.

Када је ријеч о школи у Врбањцима, Мутабџија очекује да ће и ту дјеца положити разредни испит и да ће бити уписана у наредни разред ове школске године.

Представник УНДП-а Едис Арифагић истакао је да у тој организацији планирају да у три фазе отварају школске објекте у Републици Српској и БиХ и нада се да ће све школе бити спремне у првој седмици октобра.

Министар Мутабџија, данас ће обићи и оштећене школске објекте у Добоју и Шамцу.