latinica  ћирилица
25/08/2014 |  12:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Сукоб на руско-украјинској граници

Кијев саопштава да су се сукобили граничари и конвој од неколико десетина оклопних возила и тенкова. Наводи да су та возила ушла на украјинску територију из Русије код Азовског мора.
Проруски активисти у Доњецку - Фото: АП
Проруски активисти у ДоњецкуФото: АП

Украјинску границу је прешао конвој од неколико десетина тенкова и оклопних возила који је ушао у област близу украјинског индустријског града Маријупоља, рекао је портпарол снага безбједности Леонид Матјухин за АФП, преноси Танјуг.

Матјухин је додао да су конвој зауставили граничари и да је у току сукоб.

У исто вријеме, украјински војска наставила је гранатирање Доњецка, а главни удар био је на предграђа.

Проруске снаге убиле су двије од три жене снајперисте на крову тржног центра у Доњецку, а трећа жена снајпериста успјела је да побјегне, јавио је Итартас.

Локална градска милиција заробила је групу која је инсталирала локаторе за радио везу по граду.

Тешка артиљеријска паљба чула се из правца аеродрома који је под контролом украјинске војске.

Интензивне борбе се воде и у предграђима Доњецка у близини насеља Јеленовка 20 километара јужно од града, што је паралисало један од два градска аутобуска терминала.

У међувремену, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Русија жели да ускоро пошаље још један конвој са хуманитарном помоћи у источну Украјину, након што су Кијев и Запад критиковали Москву због слања првог хуманитарног конвоја без званичне дозволе.

"Хуманитарна ситуација се не побољшава, већ се погоршава. Ми желимо да постигнемо споразум о свим условима за испоруку другог конвоја истим путем наредних дана", рекао је Лавров на конференцији за новинаре, јавио је Ројтерс.

Руски министар спољњих послова је такође рекао да се не може сва штета нанета цивилној инфраструктури у источној Украјини приписати грешкама или случајности.

Лавров је, уочи сутрашњег састанка руског и украјинског предсједника у Минску, истакао да је Русија спремна да употреби сваки облик дипломатије у циљу окончања сукоба у Украјини, додајући да је циљ да се помогне Украјинцима да се договоре међу собом.

Лавров се нада да ће се на сутрашњем састанку у Минску разговарати о хуманитарној ситуацији у Украјини и да ће се све стране сложити да постоји потреба да се пружи помоћ цивилима који тамо живе.