latinica  ћирилица
25/08/2014 |  12:37 | Аутор: РТС

Краљевчанин пронашао драгуљ у потоку

Геолог аматер из Краљева Павле Тодоровић, све до прије неки дан ни слутио није да у његовом крају има ријетких драгуља, и то надохват руке.

У једном од планинских поточића пронашао је грумен полудрагог ахата од стотинак килограма. Павле Тодоровић каже да мјештани праве објекте од њега и не знајући да камен вриједи.

„У околини Чачка правили су од ахата штале, део испред њих или пут. Можда поједини мјештани и знају о чему се ради, али има га доста и нико га не експлоатише, и узимају га као што сам и ја пронашао камен“, објашњава Тодоровић за Танјуг.

Од овог камена ће, каже Тодоровић, најпријe да издвоји јаловину, а онда да обради комаде чистог ахата и смјести у своју збирку племенитих минерала. Остатак ће можда понудити и на продају, јувелирима за израду накита или другим заинтересованим купцима.

„Нуђено је, колико знам, Израелцима да га експлоатишу. Видим да Словенци нуде по 50 евра за килограм, а овај камен има стотинак килограма, што би било око 5.000 евра“, прича Тодоровић.

Тодоровић све озбиљније размишља и да покрене сопствени бизнис заснован на проналажењу и експлоатацији налазишта драгог камења.

Падине Копаоника, Гоча, Столова, па и долина Ибра све до Матарушке Бање, богате су драгим камењем попут опала, ахата, аметиста, јасписа, калцедона и других, али и „грађевинског“ камења попут мермера, кварца или пешчара.