latinica  ћирилица
25/08/2014 |  12:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Бивши шеф ЦИА: Џихадисти ће напасти Запад

Мајкл Хајден, бивши шеф ЦИА, упозорио да је само питање времена када ће милитантна исламистичка организација Исламска држава напасти Запад.

Мајкл Хајден очекује да Исламска држава покуша да изведе напад на неку мету у Сједињеним Америчким Државама или Европи.

Хајден је у изјави америчкој ТВ мрежи Си-Ен-Ен, упозорио да је напад џихадиста Исламске државе на Запад питање времена.

"Исказали су своју намјеру. Нема моћнијег начина да искажу своју способност међу џихадистичком заједницом од успјешног напада на Запад", навео је пензионисани генерал.

"ИС је веома моћна локална организација и вјероватно моћна регионална терористичка организација. Она има глобалне амбиције и има средства", објаснио је Хајден.

Унутар безјбедносне заједнице, међутим, не постоји сагласност у вези са тим да ли је ИС у овом тренутку способна да нападне циљеве на Западу.

ИС је у јуну промијенила назив. До тада је била позната под именом Исламска држава Ирака и Леванта или Исламска држава Ирака и Сирије, а њени припадници су недавно погубили америчког новинара Џејмса Фолија и сам чин злочина снимили и објавили на интернету.

Бивши замјеник директора ЦИА Мајкл Морел назвао је Фолијево погубљење "првим терористичким нападом" те организације на САД.

Америчка војска је покренула ваздушне ударе на упоришта ИС у региону због, како је првобитно саопштено, заштите америчких дипломата у конзулату у Ербилу у Ираку и како би се зауставио геноцид над мањинском јазидском вјерском заједницом.

У међувремену се територија на којој се изводе напади проширила и на друга подручја, а Хајден сматра да би америчка војска требало да прошири дејство и на територију Сирије, гдје бесни грађански рат од 2011. године.