latinica  ћирилица
25/08/2014 |  14:29 | Аутор: СРНА

Кина УИО БиХ донирала два вриједна скенер возила

Амбасадор Кине у БиХ Донг Чунфенг предао је данас Управи за индиректно опорезивање БиХ донацију Владе Кине - два специјализована велика скенер возила и контејнера за контролу увоза робе, вриједна 10 милиона КМ.
Кина:  Камиони за УИО - Фото: СРНА
Кина: Камиони за УИОФото: СРНА

- Ова донација помоћи ће нам да се снажније ухватимо у коштац са организованим криминалом и корупцијом, као и спречавањем царинских и трговинских прекршаја. Донирана возила омогућавају да се детљано изврши преглед контејнера и камиона и да буду откривене било какве сумњиве ствари у њима - рекао је директор УИО БиХ Миро Џакула.

Према његовим ријечима, обуку за управљање овим возилима, у сарадњи са кинеским партнерима, већ су прошла 22 службеника УИО БиХ. Он је нагласио да је произвођач ових возила "Нуктек компани лимитид", која је водећи свјетски произвођач опреме за провјеру пртљага, путника и терета на копненим граничним прелазима, аеродромима, морским пристаништима, жељезници.

- Ова два возила биће лоцирана на најфреквентнијим царинским терминалима у Сарајеву и Градишци, а како је ријеч о мобилним скенер возилима, она ће често бити кориштена за провјере теретних возила и контејнера и у другим мјестима у БиХ - рекао је Џакула.

Кинески амбасадор је истакао да су ови камиони израђени у његовој земљи, и то у складу са највишим свјетским стандардима.

- Употреба ових специјалних возила олакшаће контролу робе на царинским прелазима у БиХ, а данашња свечаност потврда је пријатељских односа БиХ и Кине - рекао је Чунфенг.

Према његовим ријечима, Влада Македоније, која располаже са сличним камионима, већ након годину почела је да остварује значајан финансијски прилив у буџет.