latinica  ћирилица
25/08/2014 |  15:30 | Аутор: СРНА

Преминуо љекар лијечен експерименталним серумом против еболе

У Либерији је умро домаћи љекар Абрахам Борбор, који је лијечен експерименталним серумом након што се заразио вирусом еболе, рекао је данас либеријски министар за информисање Луис Браун.

"Доктор Борбор је преминуо ноћас. Било је знака побољшања, али је доктор, нажалост, преминуо", изјавио је Браун. Он је у име владе упутио изразе саучешћа породици.

"Још два пацијента узимају експериментални серум под називом `ЗМап` и постоји нада да ће бити излијечени", додао је министар.

Свјетска здравствена организација /СЗО/ је 21. августа саопштила да постоји значајно побољшање код љекара и болничарке који се лијече серумом, али је нагласила да је љекар и даље у критичном стању.

Либерија је 13. августа добила од САД серум за три пацијента заражена вирусом еболе, пренио је АФП.

Серум до сада није тестиран на људима.

Јапан је данас саопштио да је спреман да понуди јапански лијек против грипа у сузбијању епидемије опасног вируса еболе.

СЗО је саопштила раније овог мјесеца да је етички давати нетестиране лијекове обољелима од еболе, имајући у виду размјере епидемије.

Број жртава еболе у западној Африци повећан је на 1.427, док је 2.615 људи заражено, саопштила је прије два дана Свјетска здравствена органазација.

За само два дана, 19. и 20. августа, од посљедица еболе умрло је 77 људи у Гвинеји, Либерији, Сијера Леонеу и Нигерији, док су 42 особе заражене.