latinica  ћирилица
25/08/2014 |  17:10 | Аутор: РТРС

Ексцентрични милионер који се одрекао луксуза преминуо на меденом мјесецу

Њемачки милионер Клаус Запф ( 62) преминуо је од срчаног удара док је био на меденом мјесецу са својом трећом женом, али живот који је водио се увелико препричава.

Овај тајкун је био власник угледне компаније у Берлину која је радила са селидбама по читавом свијету и од тог је зарађивао 10 милиона долара. Упркос томе, овај екцентрични богаташ је живио као просјечан грађанин.

Никад није купио стан, већ је живио у изнајмљеном дому по цијени од 400 долара. Волео је да пазари на попустима у супермаркету, а трошио је мање од 300 долара мјесечно.

Облачио се као амерички пјесник битник из 60-их година, са дугом брадом и црним наочарима. Често је по улицама скупљао пластичне пивске флаше из канте за отпатке.

Остао је познат по ријечима:

"Не треба ми новац јер нас чини неједнаким. Превише је проклетих идиота који имају паре, шта ће овом свијету још један".

Посљедњих 10 година повукао се из јавности. Највише времена проводио је у кафани гдје је у вечерњим сатима испијао пиво и разговарао са глумцима, сликарима, новинарима и адвокатима.

У свом посљедњем интервјуу у фебруару ове године, рекао је:

- Мој посљедњи потез биће гробље у њемачком граду Епинген.

Клаус је свој бизнис је започео 1975. године када је купио један стари комби који чак није знао да вози, па је запослио возаче. На почетку је сам укрцавао намјештао.

Због свог социјалистичког приступа у којем је истицао колектив и бригу за радника, био је омиљен међу народом. Колико је волио филозофију социјализма показује огромна скулптура Лењина коју је поставио на улаз своје фирме.

Клаус је био три пута у браку. Са посљедњом женом вјенчао се у јуну, али је већ на меденом мјесецу преминуо.