latinica  ћирилица
25/08/2014 |  17:14 | Аутор: СРНА

Зајберт: Сагледати питања која су у региону отворена више година

Циљ Конференције о западном Балкану, која ће бити одржана 28. августа у Берлину, јесте да се сагледају питања која су у региону отворена више година и да се дају нови импулси за одговор на њих, изјавио је портпарол Владе Њемачке Штефан Зајберт.

"То се посебно односи на јачање и подршку сарадње између држава у региону. Биће ријечи и о приближавању Европи: политички, економски, али и са освртом на владавину права. Њемачка стоји иза обећања да постоји европска перспектива за земље западног Балкана", рекао је Зајберт.

Зајберт је истакао да ће Меркелова, која је 15. јула у Дубровнику учествовала на самиту шефова држава западног Балкана у оквиру процеса Брдо-Бриони, сада заједно са министрима привреде и спољне политике Њемачке примити шефове влада, министре иностраних послова и привреде шест држава западног Балкана, као и Хрватске и Словеније, саопштено је из Амбасаде Њемачке у БиХ.

Према његовим ријечима, Меркелова ће на конференцији 28. августа око 15.20 часова поздравити учеснике из Албаније, БиХ, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Србије, Словеније и самопроглашеног Косова.

Он је навео да ће у наставку бити одржан радни састанак. Европску унију ће пред шефовима Влада заступати предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо.

Након тога ће, у оквиру радне вечере, од 18.30 до 20.30 часова услиједити пленарна сједница.