latinica  ћирилица
25/08/2014 |  17:22 | Аутор: РТРС

Рулет звани Балотели

Многи се питају је ли 16 милиона фунти које је понудио Ливерпул превише ставити на рулет који се зове Марио Балотели.

Пише: Момир Јеловац (Al Jazeera)

Why always me? (Зашто увијек ја?)

Када је Марио Балотелли прошле године отишао из Манчестер Ситија у Милан, одахнули су многи - навијачи, тренери, менаџери, фудбалске судије - готови сви они који Премијер лигу чине најјачом, најскупљом и најатрактивнијом у свјетском спорту.

Они који су жељели одлазак контроверзног "Супермарија" заувијек нису ни помишљали да ће се вратити, посебно не тако брзо. Још се мање очекивало да ће га купити Ливерпул који се на једвите јаде, али уз "пристојну" накнаду од 60 милиона фунти "отарасио" Луиса Суареза.

Једну плутајућу мину Брендан Роџерс замијенио је темпираном бомбом... тако бар процјењују многи фудбалски хроничари на британском острву. Занимљива је чињеница да је управо Роџерс, за вријеме турнеје Ливерпула по САД-у прије двадесетак дана на једној прес-конференцији упитан о могућности ангажмана Балотелија, категорички одговорио да Ливерпул није заинтересиран.

И онда - бомба, али не од Балотелија, него управо из Ливерпула. Понудили су 16 милиона фунти Милану, што је Берлусконијева клупска оператива одмах прихватила. Да ли је то знак да Милану требају новци или да се желе ослободити "неукротивог" Балотеллија, како је једном Жосе Мурињо за вријеме свог мандата у Интеру описао рад са Мариом.

"Немогућ карактер"

Можда ситуација у којој се нашао Интер у Казану у Лиги шампиона најбоље објашњава процјену Муриња: "Играли смо меч Лиге шамоиона против Рубина. Сви нападачи повријеђени (Милито, Ето), држимо неријешено. У 42. минути Марио добије жути картон. У полувремену од 15 минута које сам имао на располагању, потрошио сам 14, објашњавајући Марију да не реагује на било коју ситуацију, да затвори уши и очи. Без реакција, шта год да се догоди. У 48. минути је добио црвени картон“.

Роберто Манћини, некадашњи тренер Ситија, много пута је изјавио да је Марио немогућ карактер, али да је добар момак. Но, изгубио је живце прије једног тренинга 2012. кад су људи из осигурања спријечили међусобно натезање и потезање Балотелија и Манћинија које је пријетило да се претвори у физички обрачун.

Оно што је најчудније у свему - Балотели је прихватио долазак у Ливерпул за двоструко мању седмичну плату. Можда и то спада у мозаик његових ексцентричних потеза, било да се ради о учинку на терену или ван њега. Новац очито није кључни мотив његовог повратка у Премијер лигу.

Памти се један од његових "испада" у Манчестеру када је заустављен због саобраћајног прекршаја и када су полицајци у рутинском прегледу возила открили 5.000 фунти. На питање зашто носи толику готовину, одговор је био у складу филозофије онога ко вози најновији модел Ферарија: "Зато што сам богат".

Памти се и да је једном бескућнику у Манчестеру даровао приличну своту фунти.

Проток новца око Балотелија изгледао је овако: Сити је платио Интеру 17,3 милиона фунти, Милан је Балотелија купио од Ситија за 19 милиона, а повратак Марија у Премјиер лигу Ливерпул ће коштати 16. Наравно, ту није урачуната његова плата.

На терену, фудбалска вриједност Марија никада није била упитна, а још мање страст којом је улазио у сваки меч, сваки дуел... Није штедио себе, противнике још мање.

За вријеме трогодишње каријере у Ситију одиграо је 54 утакмице, постигао 20 голова, зарадио четири црвена картона и једну суспензију од четири утакмице због гажења крампонима Скота Паркера (то није видио судија утакмице Хауард Веб, па је кажњен накнадним прегледом снимка утакмице).

Но, навијачи Ситија памтиће га и славити због сјајне асистенције Агуеру, који је оним чувеним поготком у посљедњим секундама утакмице против Квинс Парк Ранџерса 2012. донио титулу "Грађанима".

Памте га и проклињу енглески навијачи због оног поготка на Свјетском првенству (2:1 за Италију), који је Енглезе практично елиминисао у групи.

Памтиће га и по томе што је за гол и побједу против Уругваја, којим би оставио трачак наде Енглезима да у случају побједе против Костарике неким чудом прођу даље, тражио краљицин пољубац, али то се није догодило.

Фудбалски рулет

Шта ће тражити од Ливерпула уколико освоји наслов, не зна се. Још се не знају ни детаљи и клаузуле уговора који је и даље предмет преговора.

Процуриле су приче о томе да ће и плата и бонус зависити од учинка на терену и ван њега. Тако нешто се до сада није догодило у Премијер лиги. Многи кажу да такав играч, као цјелокупан "пакет", са свим манама и врлинама, још од времена Џорџа Беста није играо на британском острву.

И на крају, оно с почетка, мало модификовано: "Wha always me?" Зашто га хоће Ливерпул? Једноставно, Роџерсу у нападу треба, уз Стерлинга, Стариџа и трећи "зуб". Наравно, то није буквална алузија на замјену за Луиса Суареза, али многи се питају да ли је 16 милиона фунти превише ставити на рулет који се зове Балотели. Ливерпул је већ потрошио готово 130 милона фунти на Ловрена, Марковића и Лалану, па тих 16 милиона за Балотелија није "велика ствар" - другим ријечима, ризик се исплати.

Уколико потпише уговор, Марио Балотели, ипак, неће моћи играти вечерас против свог бившег клуба Манчестер Ситија, јер је морао бити регистрован до петка у подне. Тако ће пропасти спектакуларна прилика да веома брзо добијемо одговор да ли је Брендан Роџерс добитник на том рулету.

Извор: balkans.aljazeera.net