latinica  ћирилица
25/08/2014 |  18:18 | Аутор: СРНА

Јадранско-јонски аутопут заједнички интерес региона

Изградња Јадранско-јонског аутопута заједнички је интерес БиХ, Хрватске, Црне Горе и Албаније, поручено је са данашњег неформалног састанка премијера три земље региона и предсједавајућег Савјета министара БиХ, одржаног у Цавтату.

На неформалном састанку у Цавтату окупили су се предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, те премијери Црне Горе Мило Ђукановић, Хрватске Зоран Милановић и Албаније Еди Рама.

Беванда је истакао да је пројекат Јадранско-јонског аутопута пројекат који доста доброг може донијети и региону и његовом увезивању са Европом.

Он је навео да сви у региону имају исте приоритете, те нагласио да овај сусрет представља континуитет који траје од када су сви ступили на дужност. "Међу премијерима влада један искрен однос који доприноси стабилизацији и развоју региона", рекао је Беванда.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да су на данашњем састанку дефинисани заједнички циљеви ка стабилности и привредном напретку региона јачањем регионалне сарадње уочи Самита у Берлину.

Беванда је истакао да послије данашњег састанка са охрабрењем иде у Берлин гдје ће у четвртак, 28. августа, предводити делегацију БиХ на "Конференцији шефова влада, министара спољних послова и министара економских послова о Западном Балкану", коју организује њемачки канцелар Ангела Меркел.

Ђукановић данашњи сусрет види као позитиван корак у рјешавању инфраструктурних проблема, те истиче важност Јадранско-јонског аутопута, саопштено је из црногорске Владе.

"Покушаћемо већ на конференцији у Берлину да ово представимо као важно питање развоја региона", поручио је Ђукановић.

Хрватски премијер Зоран Милановић каже да је током разговора доминирала тема о аутопуту која би повезао четири државе.

"То је заједнички интерес за све четири државе, а који још није остварен. Јадранско-јонски пут је наша блиска перспектива", рекао је Милановић.

Према његовим ријечима, тај пут за Хрватску је од финансијског интереса ради продужетка трасе и преноса транспорта који тренутно иде преко Италије, Црној Гори, Албанији и БиХ је битан као најближа веза са западом.

Албански премијер Еди Рама задовољан је што ће овај пројекат повезати све земље региона.

Састанак премијера региона у Цавтату
Фото: РТРС

Састанак премијера региона у Цавтату
Фото: РТРС

Састанак премијера региона у Цавтату
Фото: РТРС

Састанак премијера региона у Цавтату
Фото: РТРС

Састанак премијера региона у Цавтату
Фото: РТРС

Састанак премијера региона у Цавтату
Фото: РТРС