latinica  ћирилица
25/08/2014 |  18:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Родитељи дјеци генетски преносе своје лоше навике

Пушење, алкохолизам и неправилна исхрана и многе друге лоше навике, чак и оне којих смо се давно ријешили, "преносе" се са родитеља на дјецу путем ДНК, тврде аустралијски научници.

Студија научника са Универзитета у Аделаиди, објављена у часопису "Science", открива да амбјентални фактори и здравље родитеља прије зачећа имају много већи утицај на будућност дјетета него што се досад мислило.

"Постоје непобитни докази да осим гена, јајне ћелије и сперматозоиди преносе генетско памћење које се тиче лоших навика, као што је пушење, алкохолизам, погрешна исхрана, чак и она када је дотична особа давно раскрстила са њима", рекла је вођа истраживања Сара Робертсон која је проучила најауторитативније студије на том пољу.
"Здравље новорођенчади почиње од родитеља", истакла је она, преноси агенција Анса.

Посљедњих десет година, научници су пратили начин на који се ћелијска меморија преноси на потомство путем епигенитике, тј. способности амбјенталних услова да активирају, односно дезактивирају израз гена, без промјене ДНК и генетског кода.
"Раније се сматрало да то није важно, да рођење представља нови почетак. Истина је, међутим, да дијете не настаје ни из чега. Оно са собом носи 'заоставштину' стила живота родитеља која може да обликује развој фетуса и новорођенчета", закључила је аустралијска научница.