latinica  ћирилица
25/08/2014 |  19:13 | Аутор: РТРС

Вечерас додјела Еми награда - "Игри пријестола" 19 номинација

Овогодишња, 66. додјела Еми награда, телевизијски пандан Оскара, биће одржана вечерас, чиме ће бити заокружена ТВ продукција претходне сезоне.

Два новитета - напета, необична крими серија "Прави детектив" у продукцији канала ХБО и мрачна комедија о женском затвору "Наранџаста је нова црна" мреже Нетфликс, успјела су да се нађу међу фаворитима и тако угрозе позиције појединих, сада већ култних остварења као што су "Чиста хемија" и "Игра пријестола".

Велике шансе да се оките признањима имају и серије "Америчка хорор прича", костимирана сага "Даунтонска опатија", политичка трилер драма "Кућа од карата" и прича о развоју маркетинга 1960-их година "Људи са Менхетна".

Када је ријеч о ТВ филмовима, ХБО-ова драма "The Normal Heart", истинита прича о њујоршком активисти за борбу против АИДС-а, има највише номинација, укључујући ону за најбољег глумца која је припала Марку Руфалу.

Награда за најбољег глумца у категорији драме осмјехује се Брајану Кренстону, Џефу Денијелсу, Џону Хаму и Кевину Спејсију, а у категорији комедије Рикију Жервеу, Дону Чидлу, Вилијаму Мејсију, Џиму Парсонсу и Мату Лебланку.

Из криминалистичке серије Прави детектив номинирана су оба главна глумца - Метју Меконахи и Вуди Харелсон.

Код жена, у драмској категорији такмичиће се Клер Дејнс, Џулијана Маргулис, Кери Вошингтон, Робин Врајт, Мишел Докери и Лизи Каплан, а у хумористичкој Лена Данхем, Мелиса Мекарти, Еди Фалко, Тејлор Шилинг, Ејми Пелер и Џулија Луис-Дрејфус.