latinica  ћирилица
25/08/2014 |  20:27 | Аутор: РТРС

Именовање Рајчевића за директора РАК-а 3. септембра?

Сједница Савјета министара БиХ на којој би између осталог требало да буде потврђено именовање Срђана Рајчевића за директора РАК заказана је за трећи септембар. Судећи по досадашњим неуспјешним покушајима и опструкцијама СДП-ових министара неизвјесно је хоће ли и овај покушај уродити плодом.

Савјет РАК-а је предложио али без потврде Савјета министара БиХ Срђан Рајчевић не може сјести у фотељу Кемала Хусеиновића који је у мандату в.д. директора РАК-а.

Златко Лагумџија условљава Рајчевићево именовањима нових руководилаца у десетак институција.

Ресорни министар Дамир Хаџић поручио нам је данас да је тек послије 3. септембра и сједнице Савјета министара спреман да разговара о овој теми. Из ОХР-а одговор да очекују да Савјет министара што прије оконча процес именовања истовремено, испливавале су појединости о индиректној подршци ОХР-а Кемалу Хусеиновићу. 

Шолаја: Блокада РАК-а опасна

Свако одгађање потврде именовања Срђана Рајчевића доводи у опасност и изборни процес–сматра члан Савјета РАК-а Милош Шолаја.

"Најбоље би било да потврде именовање Срђана Рајчевића и да изађемо из тог Гордијевог чвора. У супротном РАК је замрзнут поготово је то опасно сада када се ближи изборни процес гдје РАК има велику улогу регулатора медија", изјавио је Шолаја за РТРС.

Да ли су тога свјесни или намјерно желе такав сценарио, тек СДП-ов двојац у Савјету министара блокира и условљава именовање новог директора РАК-а. Неминовно, блокаде и условљавања доводе до парализе система.

Златко Лагумџија, министар иностраних послова у Савјету министара БиХ тврди "да се за све оне институције за које нису расписани натјечаји већ дуже вријеме, да се то треба учинити односно да се изврши неселективно именовање".

Никола Шпирић, министар финансија и трезора БиХ, је нагласио да ће "све друго да стоји док не завршимо избор РАК-а".

Назиру се и пукотине у до сада јединственом ставу Савјета РАК-а који је једногласно именовао Срђана Рајчевића, поједини чланови нуде рјешења која практично задржавају статзус кво.

Грегоријан писао Хусеиновићу

Вишегодишњу агонију о именовању новог директора РАК-а додатно су зачинили медијска сазнања да је бивши замјеник високог представника Рафи Грегоријан индиректно условљавао подршку ОХР-а Кемалу Хусеиновићу кажњавањем РТРС-а.

Амела Одобашић, портпарол РАК-а је за РТРС изјавила да је тачно да Грегоријан упутио допис Хусеиновићу.

"То је коинциденција. Тачно је да постоји допис Рафија Грегоријана Кемалу Хусеиновићу,тачно је да тражена информацију о стању случају РТРС због нелегалног кориштења фреквеницја али то су спекулације", рекла је Одобашић.

Ту коинциденцију односно искораке у дигиталном емитовању сигнала РТРС је платио 75 000 марака.

С друге стране, РАК скоро двије године не одговора на захтјеве РТРС-а за додјељивањем дозвола за микроталасне линкове. Исто толико времена оглушује се и на наше жалбе на одлуку да је за дозволе за дигитално емитовање потребна сагласност БХРТ-а.