latinica  ћирилица
25/08/2014 |  20:58 | Аутор: РТРС

Републички завод за статистику - Плате више за 4,5 одсто, цијене хране ниже

Више година уназад просјечна плата у Републици Српској била је мања од оне у Федерацији. Посљедња два мјесеца статистика се окренула у корист запослених у Српској.

Просјечна плата у РС у јулу је износила 830 марака. У поређењу са истим периодом у прошлој години, плате су више за 4,5 одсто. Цијене хране су ниже за 1,7 одсто. Биле би и ниже да увозници нису надували цијене појединим сортама воћа и поврћа.

Највише плате у финансијском сектору

Већ други мјесец, када је ријеч о платама, Републички завод за статистику обављује да запослени у Српској имају више плате у односу на прошлу годину.

Радмила Чичковић, директор завода за статистику изјавила је за РТРС да су највише плате у финансијском сектору.

"У јулу мјесецу 2014. године највиша исплаћена просјечна плата је у подручју финансијске дјелатности 1281 марка", рекла је Чичковић.

Најниже плате су и даље у услужној дјелатности – око 400 марака, док 200 марака више имају у просјеку запослени у реалном сектору.

Предсједник Удружења потрошача РС, Драгован Петровић је рекао да "они који су до сада живјели добро и даље ће живјети, а реални сектор који ствара, који је битан у платежној моћи није ништа направио“

Цијене воћа у односу на прошлу годину више су за око 30 одсто

Они са примањима изнад просјека могу приуштити и куповину појединог воћа које је за већину грађана одавно луксуз.

Цијене воћа у односу на прошлу годину више су за око 30 одсто. Највише су поскупили лимун, киви, и коштуњичаво воће.

Док се земље ЕУ суочавају са вишком воћа и гдје се поједино воће, попун лимуна продаје за пола евра, на бањалучкој тржници за килограм лимуна кошта 6 КМ.

За високе цијене појединих производа одговорни су увозници који, сматрају у Удуржењу потрошача, мало тржиште користе за манипулацију.

Ипак, поручују да све има свој рок - па и монопол увозника, јер је роба кварљива, а цијена варљива.

Спољнотрговинска размјена 4,28 милијарди

Спољнотрговинска размјена Републике Српске у првих седам мјесеци износила је четири милијаде и 280 милиона, од чега је извезена роба вриједности милијарду и 569 милиона, а увоз је био двије милијарде и 711, 2 милиона марака.

Највише се извозило у Италију, а увозило из Русије. Забиљежен је и пораст индустријске производње. У односу на претходни мјесец у јулу се прозводило више за 0,8 одсто. У овој области повећан је и број запослених за 1,7 одсто у односу на исти период прошле године.