latinica  ћирилица
26/08/2014 |  10:15 | Аутор: Политика

Јевтић: Космет - највећа база радикалног ислама

Политиколог религије Мирољуб Јевтић оцијенио је да је база радикалног ислама на Балкану највећа међу Албанцима и да је најбољи доказ за то чињиница да је на самопроглашеном Косову недавно у само једном дану ухапшено 40 исламских радикала.

Деценијама уназад проблем радикалног ислама на самопроглашеном Косову је маргинализован, и када се год говорило о овом проблему, говорило се углавном о БиХ, нагласио је Јевтић.

- Тачно је и то. Имамо исламске радикале у БиХ. Имали смо Алију Изетбеговића и имали смо притиске америчке амбасаде да се хапсе џихадисти у БиХ и на Косову и Метохији, али да ли је икада у БиХ у једном дану ухапшено 40 исламских радикала, као на Космету - запитао је политолог.

Он даље поставља питање када се неки исламиста из БиХ прославио у Сирији као Албанац са самопроглашеног Косова Лавдрим Мухаџери, који одсијеца главу заробљенику и наглашава да се мора схватити да је база радикалног ислама највећа међу Албанцима.

Јевти је рекао да, нажалост, сви српски научници погрешно гладају на овај проблем, а да их слиједе политичари, са изузетком Ивице Дачића, који је својевремено пред јавност изашао са правилном оцјеном опасности од албанског радикалног ислама.

- Морамо разумјети да је будућност Космета радикални ислам и да је у таквим условима опстанак самих Албанаца тешко замислив. Дакле, ништа од Велике Албаније, јер је радикални ислам смртни непријатељ сваког национализма - оцијенио је Јевтић.