latinica  ћирилица
26/08/2014 |  10:31 | Аутор: РТРС

Приједор богатији за нови мурал

Овогодишњи побједник конкурса "Паола де Манинкор 2014", Атила Саможи, почео је осликавање мурала "Трансформација" у центру Приједора.

Приједор ће ове године, након "Шеширџије", добити и "Трансформацију" у виду мурала. Побједник овогодишњег конкурса, Атила Саможи Видам, почео је радове на фасади зграде у центру града.

- Увијек постоји један централизовани дио на свакој слици, који представља тренутак те трансформације, а сама трансформација која ће бити приказана у Приједору, као мурал, треба да представља стари Приједор и нови Приједор као град мурала - рекао је аутор.

Ово је једини конкурс у југоисточној Европи оваквог типа, а идеја је настала још 1998. године, када је италијанска сликарка Паола де Манинкор, на зиду приједорске Електротехничке школе осликала први мурал. Идеја и даље живи.

Борис Еремић, предсједник Удружења ликовних умјетника, Приједор, каже да је ово је један од највећих културних пројеката у Републици Српској, а истовремено и један од ријетких у рангу међународних конкурса.

Иако су радови били на кратко доведени у питање, приједорско Удружење ликовних умјетника, уз бројне партнере, смогло је снаге да до осликавања мурала ипак дође. Помогао је и приједорски Арцелор Митал, који је уплатио новац за нову фасаду зграде, како би радови што прије почели.

На прошлогодишњем конкуру побиједио је "Шеширџија" Наташе Коњевић, из Бањалуке, а завршетак оцртавања "Трансформације", очекује се за два дана, када ће Приједор добити нови мурал, док је свечано отварање 5. септембра.