latinica  ћирилица
26/08/2014 |  11:23 | Аутор: Агенције

Патуљак међу дивовима Примере

На свом дебију у елитном шпанском друштву, малени клуб са 'Ипуруе' успио је да забиљежи прву побједу и тако настави да живи бајку. Ово је прича о 'Армеросима'...

Утакмица са Реал Сосиједадом одиграна у недјељу поподне била је прва коју је у шпанској Примери одиграо малени Еибар.

Овај клуб потиче из града који има нешто мање од 30 хиљада становника, а игра на стадиону који има капацитет од свега 5173 места.

Прије свега четрнаест мјесеци, ова екипа играла је у Сегундиној дивизији Б, у којој се налази чак 80 клубова у четири дивизије. Чак 8 од 11 играча играло је у тиму и претходне године, а њих седморица су ту још из периода Сегунде Б.

Једино је Анхел од свих првотимаца Еибара играо у Примери. Претходне сезоне, буџет 'Армероса' био је свега 3.2 милиона евра, а ове читав буџет екипе не би могао да плати једног Кристијана Роналда или Леа Месија. Клуб играче доводи у виду позајмица, и познат је као мјесто где стасавају млади играчи, а најпознатији примери су свакако Давид Силва и Ћаби Алонсо.

Спонзор Еибара је локални бизнис сакупљача метала, који се нашао на дресовима када то нико други није желио. Клуб има 4.000 власника претплатних карата и још 600 на листи чекања. Читава популација овог маленог градића могла би да се смјести на 'Камп Ноу', и и даље би било слободно 71000 места.

Мало је фалило да од наступа 'Армероса' у Примери не буде ништа. Усљед финансијских правила шпанске прве лиге, сваки клуб мора да посједује одређени капитал, што би значило да је Еибар морао да прикупи нешто више од 1.7 милиона евра, пошто би у супротном аутоматски био избачен у нижи ранг такмичења.

Навијачи су кренули у куповину акција, продавнице су постале дионичари, али нико није смио да уплати више од 100 хиљада евра. Међу познатима, помогли су и Ћаби Алонсо и Асијер Иљараменди. Занимљиво, посљедњи који је купио свој удио био је Луис Марија Сендоја, 90-годишњак који је члан навијачког клуба још од 1945. године. На зиду трибине, имена свих дионичара исписана су у знак захвалности, њих 10.000.

Љепши деби Еибар није могао ни да замисли. Утакмица против Сосиједада, још једног тима из провинције Гипуцкоа. На старту меча, сви фудбалери обе екипе били су Шпанци. Тринаесторица Баски, деветорица из Гипуцкое, а из редова Реал Сосиједада, чак четворица играча у прошлости носила су дрес Еибара.

'Армероси' су славили минималну побједу, голом Хавија Ларе, па ће наставити да живе своју бајку. Клуб нема дуг, али играње у Примери кошта. Минимална плата у првој лиги Шпаније износи 120 хиљада евра, а тим броји свега 21 име. Ипак, до сада су превазиђене бројне препреке, тако да ће грађани овог градића, али и сви противници модерног фудбала, бити срећни што једна оваква прича и даље живи и супротставља се свим нормама најважније споредне ствари на свијету.

(спортске.нет)