latinica  ћирилица
26/08/2014 |  11:54 | Аутор: Агенције

Научник који је открио еболу оштро критиковао СЗО

Петер Пиот, белгијски научник који је заједно с колегама открио вирус еболе 1976, критиковао је "изузетну спорост" Свјетске здравствене организације да реагује на епидемију еболе која влада од марта у западној Африци.

- Никада нисмо имали епидемију таквих размјера. СЗО се "пробудила" тек у јулу, а од марта добијамо позиве у помоћ из погођених земаља за епидемију која је избила још у децембру 2013. године - рекао је Пиот, и додао, да је СЗО прекасно преузео "вођство" у сузбијању епидемије.

СЗО је половином августа одобрила да се земљама погођеним еболом, првенствено Либерији, упути експериментални серум за лијечење пошто још не постоји ни лијек, ни вакцина против тог смртоносног вируса.

- Најмање што можемо да учинимо јесте да им обезбиједимо тај екпериментални лијек - рекао је Пиот, и додао, да се епидемија појавила у земљама у којима послије вишегодишњих грађанских ратова не функционишу здраствени систем.

Према посљедњем билансу СЗО објављеном у суботу, 1.427 особа је умрло од 2,615 инфицираних случајева. Ебола је погодила Гвинеју, Либерију, Сијера Леоне, Нигерију, а однедавно и Конго.