latinica  ћирилица
26/08/2014 |  12:15 | Аутор: Агенције

Шиндлер: Центар исламизма у Европи није БиХ, него Беч!

Политички аналитичар Џон Р. Шиндлер упозорио је да бечки екстремисти регрутују борце из земаља Балкана.

Аустрија је одлучила да промијени досадашњу благу политику према радикалним исламистима, због које је Беч постао водећи европски центар за регрутацију исламских ратника, одмах иза Лондона, који и даље има примат.

Најмање 130 исламиста из Беча је отпутовало на ратиште у Сирији, најчешће да би се борили у редовима терористичке групе Исламска држава, која посљедњих мјесеци осваја све више територија у Сирији и Ираку. Аустријска министарка Јохана Микл-Литнер поручила је да Беч мијења своју политику толеранције према екстремистима и тражи одузимање држављанства и протјеривање оних који се прикључе терористичким групама. Према закону, ако се утврди да је неко учествовао у борбама у трећој земљи, аустријски суд може да га осуди до 10 година затвора, али му засад не може одузети држављанство.

Према подацима полиције, тренутно се у иностранству бори око 130 особа из Аустрије, објавила је министарка Микл-Литнер. Радикални исламисти чине малу групу међу припадницима исламске вјерске заједнице у Аустрији, рекла је она, а најчешће је ријеч о млађим мушкарцима нижег образовања и лошијег социјалног статуса. Директор полиције Конрад Коглер рекао је да се мрежа радикалних исламиста у Аустрији састоји од више ћелија, међусобно лабаво повезаних. Неке аустријске џамије претвориле су се у екстремистичке центре за агитацију, али полиција тврди да их има под контролом.

Аустрија ће водити политику нулте толеранције према терористима - поручила је министарка, без обзира да ли су на путу према ратишту или агитују по Аустрији.

Најжешћу акцију против џихадиста покренула је Приштина, наводе аустријски медији, хапшењем 40 муџахедина који су се вратили из борби у Сирији и Ираку. Слична велика акција у БиХ тек се очекује, али познаваоци кажу да она неће уродити плодом ако се истовремено не прекину њихове везе с истомишљеницима у Бечу, који већ годинама представља финансијску и регрутацијску базу вехабијама, односно селефијама у БиХ. 

Медији у БиХ детаљно су описивали везе између радикалног бечког имама Мухамеда Порче с вехабијама у Горњој Маочи и другим мјестима у БиХ, одакле младићи одлазе на ратишта у Сирију и Ирак са осмјехом као да иду у Дизниленд, богато документаришући свој ратни пут фотографијама и свједочанствима на Фејсбуку.

Политолог из Сарајева Владо Азиновић каже да се у БиХ убрзо очекује полицијска акција, с обзиром на крвави развој ситуације у Ираку. "Брутално насиље којим се користе екстремисти није случајно, све је то дио дугорочне стратегије са циљем успостављања исламске државе. Припадницви ИСИЛ-а постају нека врста узора за дјечаке од 15-16 година, жељне доказивања, што је данас у БиХ јако опасно", упозорава Азиновић.

Он каже да су посебан проблем младићи из дијаспоре, из Аустрије, исто као и из Норвешке или било које друге земље у којој данас живи 1,3 милиона избјеглих из БиХ. "Не знамо колико је тих људи отишло у Сирију, али је познато да су младићи из дијаспоре много подложнији екстремистичкој пропаганди", истакао је Азиновић.