latinica  ћирилица
26/08/2014 |  13:14 | Аутор: СРНА

Представљена идеја регионалне спасилачке академије

У Бањалуци би ускоро могла да се формира регионална академија за обуку спасилаца у ситуацијама поплава, као и спасилачки центар, јер је овај град центар рафтинга, речено је на састанку министра унутрашњих послова РС Радислава Јовичића са руководством Рафтинг клуба "Кањон".

Јовичић је рекао да је МУП опредијељен за институционализацију сарадње са рафтинг клубовима да би се у будућности могло боље реаговати на кризне ситуације током поплава. Најавио је да ће заговарати идеју да се у интерресорну радну групу за реформу РУ Цивилне заштите укључе овакви клубови и невладине организације да би дали своје приједлоге за заштиту грађана.

Министар је изразио захвалност члановима Рафтинг клуба "Кањон" на помоћи МУП-у током мајских поплава и навео да су данас изнијели низ позитивних идеја.

Предсједник Рафтинг клуба Горан Пастир рекао је да у вези са формирање спасилачке академије чекају одговор Свјетске рафтинг федерације која ће послати своје инструкторе.

- Академија је тек у једној радној фази и ово су идеје које би требало да се прилагоде подручју у коме се налазимо. Имамо изузетно много кадара у Бањалуци и кроз оснивање Балканске лиге и Свјетску рафтинг федерацију, Академија неће бити локалног већ регионалног карактера - рекао је Пастир.

Он је додао да ће се представницима балканских земаља ова идеја представити након регате Врбасом у септембру. Регата почиње 11. септембра и до 28. септембра ће возити до Београда, током које ће учесници обићи Шамац у којем су чланови "Кањона" учествовали у спасилачким акцијама.