latinica  ћирилица
26/08/2014 |  13:23 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Неће бити уведена група националних предмета

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да ученицима бошњачке националности у Коњевић Пољу и Врбањцима неће бити уведена група националних предмета.
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија - Фото: СРНА
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан МутабџијаФото: СРНА

"О томе смо пуно говорили, а то подразумијева једнообразно рјешење на територији цијеле БиХ. Ми никоме нисмо одузели то право, али га и не дајемо никоме док се то исто право не обезбиједи за дјецу српске националности у Федерацији БиХ", рекао је Мутабџија новинарима у Бањалуци.

Мутабџија је истакао да је жеља да се иста права примјењују према свој дјеци у БиХ.

"Нама треба нови политички договор који ће се преточити у законски оквир. Ми имамо политички договор који није постао дио закона о васпитању и образовању у кантонима. Имамо импровизацију, јер нико ништа не одговара него се само прича", рекао је Мутабџија и поновио да су сва дјеца добродошла.

Мутабџија је потврдио да су ученици бошњачке националности у Коњевић Пољу уписани у старији разред у односу на онај који су завршили претходне године.

"Жељно их очекујемо и сматрамо да је то добар потез", рекао је Мутабџија.

Када су у питању дјеца из Врбањаца, Мутабџија је рекао да још није постигнут договор са родитељима.

"Очекујемо да ћемо на састанку са њима током ове седмице у школи у Врбањцима постићи и тај вид договора, а то значи да они положе разредни испит на територији ФБиХ, као што су то учинила дјеца из Коњевић Поља и да на тај начин за ту дјецу обезбиједимо исте услове", рекао је Мутабџија.