latinica  ћирилица
26/08/2014 |  13:31 | Аутор: СРНА

За санацију школа више од 11 милиона КМ

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је данас да је санација објеката од предшколског до високошколског нивоа, према процјенама, требало да износи више од 11 милиона КМ, али да ће тај износ бити већи, јер је УНДП за четири школе у Добоју проширио листу радова на 2,5 милиона КМ.
Горан Мутабџија са представницима актива директора основних школа - Фото: СРНА
Горан Мутабџија са представницима актива директора основних школаФото: СРНА

Мутабџија је након састанка у Бањалуци са предсједницима актива директора основних школа поновио да ће настава у свим основним школама у Републици Српској почети 1. септембра.

"У зависности од оштећења на појединим школским објектима, настава ће бити организована селективно, али можемо да потврдимо да ће наставни процес у свим школама Републике Српске почети 1. септембра", рекао је Мутабџија.

Он је појаснио да ће се у школама у којима није могуће изводити наставу дио наставног процеса изводити само пријеподне, а часови ће бити скраћени на 30 миниута, док ће у поподневним часовима грађевинска оператива завршавати реконструкцију школе.

"Очекујемо да ће највећи дио оштећених школа бити обновљен током септембра, а за ученике од првог до петог разреда три добојске и школе у Челинцу настава ће бити организована у такозваним `кутцима за дјецу`, који ће бити формирани у шаторима које ће поставити УНИЦЕФ", рекао је Мутабџија.

Он је навео да ће учитељи са партнерским организацијама УНИЦЕФ-а у тим шаторима организовати радионице с циљем припреме за почетак наставе.

Мутабџија је рекао да стари објекат Основне школе "Милош Дујић" у Челинцу не може да прими ученике, па ће овај облик наставе бити организован за најмлађе, док ће предметна настава почети по завршетку санације школског објекта.

Он је додао да ће УНИЦЕФ обезбиједити канцеларијски и школски намјештај, те школски прибор.

"У школама `Свети Сава` и `Доситеј Обрадовић` у Добоју настава ће од првог до петог разреда одвијати altернативно двије седмице, док ће предметна настава тећи редовно на горњим етажама школе", рекао је Мутабџија.

Он је навео да школа "Вук Стефановић Караџић" у Добоју неће бити у могућности да прими ученике до почетка октобра, па ће бити организован само altернативни облик наставе за ученике од првог до петог разреда.

Мутабџија је рекао да ће ученици школе у Црквини предметну наставу похађати у подручном одјељену у Крушковом пољу у двије смјене, док ће ученици од првог до петог разреда наставу похађати у објекту који је уступила приватна фирма "Екомед".

Када је ријеч о вртићима, Мутабџија каже да није реално да са радом почну два вртића у Добоју и вртић "Чика Јова Змај" у Бијељини, гдје ће ускоро бити завршена реконструкција.

"Наша процјена је била да ће санација у свим институцијама износити више од 11 милиона КМ. Међутим, можемо констатовати да ће тај износ бити и већи, јер је УНДП за четири школе у Добоју, гдје смо процјенили вриједност радова на око 850.000 КМ, проширио листу радова на 2,5 милиона КМ", рекао је Мутабџија.

Он је додао да ће санација школских објеката бити извођена донацијама из пројекта Европске комисије и да ће бити завршена у октобру, осим школе у Црквини, која ће се градити средствима Владе Срвбије цијелу школску годину.

Предсједник Актива директора основних школа града Добој и општина Петрово, Дервента и Брод Зора Глувак каже да је у овом тренутку договорено најбоље рјешење и да је ресорно министарство дало све од себе да настава почне 1. септембра.

"Овакав начин организације почетка школске године је најбоље рјешење. Ресорно министарство је обећало помоћ и ми ћемо све потешкоће превазићи", рекла је Глувакова.

Он је додала да се одмах иза добојских школа по приоритету налазе школе у Петрову и Дервенти.