latinica  ћирилица
26/08/2014 |  13:54 | Аутор: Агенције

Ферари 250 ГТ продан за 38 милиона долара

Ферари 250 ГТ "Омологато" не треба посебно представљати љубитељима аутомобила, јер је то најпожељнији, најтрактивнији и најљепши спортски купе, са најреспектабилном тркаћом историјом у славној фабрици у Маранелу.

Након 49 година у власништву породице Виолати, овај Ферари је добио новог власника кога је ово задовољство коштало 38 милиона долара.

Израђено је само 39 примјерака ове "звијери", а аутомобил броја шасије 3851ГТ има веома богату историју тријумфа на тркама. Аутомобил је савршено очуван и није рестаурисан, а у возном стању је од када је изашао из фабрике.

Чак 49 година био је у власништву породице Виолати и зато не чуди што је на аукцији постигао невјеројатну цијену од 38 милиона долара, надмашивши тркаћи Ф1 болид Мерцедес W186 из 1954. за више од осам милиона долара.

Колекционар ријетких Ферарија Фабрицио Виолати купио је овај аутомобил 1965. године за 4.000 долара, а аутомобил је познат и по томе што је учествовао у судару бившег француског скијашког првака Анрија Орилијеа, који је преминуо од повреда. Након тога је комплетно поправљен, обновљен и враћен у оригинално стање у Фераријевој фабрици.

Умјесто класичних дугих испушних цијеви, има тркаће ауспухе са стране возила. Интеријер је одлично очуван, а има шкољкаста сједишта и тркаће појасеве.