latinica  ћирилица
26/08/2014 |  15:43 | Аутор: ТАНЈУГ

"О судбини Европе и свијета се одлучује на овом састанку"

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је данас на састанку са руским колегом Владимиром Путином у Минску да данашње разговоре са њим и највишим европским званичницима види као кључне за будућност Европе.

"О судбини свијета и Европе се одлучује на овом састанку у Минску. Тако ја то видим", рекао је Порошенко послије руковања са Путином, на почетку билатералног сусрета, пренијела је агенција АФП.

Путин је изјавио да криза у Украјини не може да буде окончана помоћу додатне војне ескалације нити одбацујући дијалог са представницима региона Украјине гдје већину чине Руси.

Он је на почетку разговора у Минску, гдје се одржава састанак држава чланица евроазијске царинске уније (Русија, Бјелорусија и Казахстан), Украјине и представника ЕУ, такође рекао да би у случају да Украјина ратификује Споразум о придруживању са ЕУ та земља, али и Русија имале велику економску штету.

Руска привреда би могла да претрпи штету од око 100 милијарди рубаља (2,77 милијарди долара) уколико европски производи, чији је увоз Русија забранила као одговор на санкције ЕУ, ипак доспију у Русију преко Украјине послије потписивања Споразума о ЕУ, пренио је Ројтерс.

Званична Москва више је пута упозорила Кијев да би потписивање Споразума о придруживању са ЕУ представљало економско самоубиство

Путин је додао да ће, у случају да се то догоди, званична Москва увести економске контрамјере. Поред тога, посљедице ће осјетити и Бјелорусија и Казахстан, који поред Русије чине Царинску унију.

"Сектори индустрије и пољопривреде ће бити веома погођени, а осјетиће се и негативне посљедице по економски раст и развој", истакао је Путин.

Руски предсједник је на састанку са украјинским предсједником Петром Порошенком упозорио да ће транзиција Украјине на трговинске стандарде ЕУ коштати ту земљу 165 милијарди евра у наредних десет година.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон имаће у Минску одвојен сусрет са Порошенком ради разговора о украјинској кризи, рекла је портпарол Ештонове, Маја Коцијанчић, пренела је агенција Итар Тас с.

На састанку у Минску, ЕУ ће представљати поред Ештонове и комесар за трговину Карел де Гухт и комесар за енергетику Гинтер Етингер.