latinica  ћирилица
26/08/2014 |  16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Највећи пад производње кафе у Бразилу од 1965. године

Дуготрајна суша у Бразилу већ је однијела око половине усјева кафе на плантажама узгајивача Хосеа Франсиска Переире, док би наредне године ситуација могла бити још гора, јер се та латиноамеричка земља креће у смјеру највећег пада производње од 1965. године.

"Сви се моле за кишу", изјавио је генерални директор компаније Монте Алегре кофиз, Хосе Франсиско Переира, који располаже плантажама на површини од 2.500 хектара у близини Алфенаса (бразилска савезна држава Минас Жераис). Он је прогнозирао овогодишњу жетву од 45.000 врећа, што је знатно ниже у односу на 82.000 врећа из прошле године, јавља њујоршка агенција Блумберг.

По окончању жетве наредног мјесеца, производња кафе у Бразилу, који је највећи свјетски узгајивач кафе, могла би пасти чак 18 одсто на 40,1 милион врећа, према процјенама бразилског Националног комитета за кафу.

Будући да се прије почетка прољећа на јужној хемисфери очекује погоршање ситуације, овај комитет предвиђа да ће пољопривредници прикупити мање од 40 милиона врећа у 2015. години, што ће бити највећи пад у производњи кафе за посљедње три деценије, преноси Блумберг.