latinica  ћирилица
26/08/2014 |  16:34 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска ће урадити све за "Јужни ток"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Република Српска веома заинтересована за изградњу крака гасовода "Јужни ток", те да ће Српска са руским партнером урадити све што је потребно да овај пројекат буде реализован без обзира да ли ће бити само на простору Српске или оба ентитета у БиХ.
Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић гост Нес радија - Фото: РТРС
Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић гост Нес радијаФото: РТРС

Цвијановићева је подсјетила да је до блокаде у реализацији дошло на два фронта - европском гдје је ЕУ овај пројекат ставила у страну због одређених усаглашавања, али и тренутне ситуације у Украјини, те у БиХ гдје Савјет министара БиХ није усвојио споразум са Русијом.

"Институције БиХ, прије свега, треба да служе као сервис ентитетима, јер су у ентитету све оне животне функције. Важно је да сваки пројекат који се јави као потенцијална могућност то зграбимо, искористимо и урадимо све оно што треба", рекла је Цвијановићева за Радио "Нес".

Она је напоменула да је одређена динамика реализације "Јужног тока" већ нарушена.

Говорећи о пројекту изградње моста на Сави, Цвијановићева је нагласила да Влада Републике Српске низ година инсистира на овом пројекту и да су обезбијеђена средства, али да Хрватска то још није учинила.

"Низ година смо чекали да се новац било уврсти у њихов буџет или да се добије одређена донација од ЕУ. Обавијестили су нас ове године да су у процедури, да је Европска комисија начелно дала зелено свјетло за реализацију тог пројекта, а то значи обезбјеђивање средстава и да очекују да би се најкасније половином сљедеће године ушло у реализацију", навела је премијер Српске.

Она је додала да је на мјесту гдје је предвиђена изградња моста урађена и инфраструктура која служи за провјеру квалитета производа биљног и животињског поријекла који се извозе у ЕУ.

"Већ је тамо уложено доста тога и мост је посљедња карика која треба да одради свој дио посла када је ријеч о спајању наших простора и ЕУ", истакла је премијер Српске.

Цвијановићева је закључила да Српска ниједан од великих инфраструктурних пројеката није "скинула са дневног реда" и да је сваки у одређеној фази реализације, наводећи примјер аутопута Бањалука - Добој који се гради планираном динамиком.

У ЕУ не постоји расположење за ширењем њених граница

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је чланство у ЕУ формално отворено за БиХ, али да у овом моменту у Унији не постоји расположење за ширењем њених граница.

Цвијановићева тврди да ће ЕУ "држати" земље западног Балкана које још нису чланови у статусу који је врло тијесно везан за њу, али да је вријеме уласка непредвидиво и "поприлично магловито".

"Чак и када бисмо сад испунили све реформе, бојим се да бисмо наишли на један зид ћутања код ЕУ зато што тамо не постоји политичка воља за проширењем", рекла је Цвијановићева за Радио "Нес".

Она је додала да подржава европски пут, али на начин који, како је рекла, има одређену рестриктивност, јер не може да бескомпромисно подржава европски пут који тражи одрицање од надлежности Републике Српске.

Комплетан интервју са предсједницом Владе Републике Српске, Жељком Цвијановић, можете послушати овдје.