latinica  ћирилица
26/08/2014 |  17:59 | Аутор: СРНА

Тегелтија: "Имексу" отказати уговор ако не изврши обавезе према радницама

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће Влада, односно предузеће "Никола Тесла" отказати уговор фабрици текстила "Имекс интернационал" ако не буде извршавала обавезе према радницама у Билећи које већ неколико дана штрајкују.

Тегелтија је новинарима у Требињу рекао да Влада Српске прати дешавања у Билећи, напомињући да тамо не штрајкују радници предузећа "Никола Тесла", чији је Влада оснивач већ њихов партнер "Имекс" који, како је рекао, очигледно да није испунио очекивања.

"Влада Републике Српске је направила фабрику текстила у Билећи, предала је субјекту који је добио посао, али исто тако ће и отказати уговор ако не буде извршавао обавезе према радницима и довести некога другог ко ће организовати посао за ове раднице", истакао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је за Владу Републике Српске најважније да је успјела направити одличну и технички опремљену фабрику у Билећи и да је тамо обучена радна снага.

"Биће нам много лакше наћи новог партнера него што је то било на почетку када смо градили фабрику и када раднице нису знале да шију", рекао је Тегелтија и додао да је првобитно било најављено да ће у тој фабрици бити запослено око 600 радница, али да је, очигледно, да партнер "Имекс интернационал" није испунио очекивања.

Он је навео да се свакодневно отвара велики број радних мјеста у текстилној индустрији у цијелој Српској.

Раднице текстилне индустрије у Билећи већ осми дан штрајкују због неисплаћених плата и допроноса за посљедња три мјесеца. Раднице кажу да више не желе да преговарају са власниcom "Имекс интернационала" Миленом Јанковић, те траже помоћ од Владе Републике Српске.

Раднице су се данас састале са начелником општине Билећа Миљаном Алексићем који им је обећао да ће сутра на састанку у Бањалуци са премијером Републике Српске Жељком Цвијановић и министром енергетике Жељком Ковачевићем разговарати о њиховим проблемима и учинити све да се изнађе рјешење.