latinica  ћирилица
26/08/2014 |  18:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Телеграф: Фолијев убица са снимка можда није прави убица

Аналитичари сматрају да британски џихадиста са видео снимка убиства америчког новинара Џејмса Фолија, који је 2012. отет у Сирији, можда није његов прави убица, мада је прихваћено да је новинар заиста убијен, пише "Телеграф".

Његова егзекуција је можда инсценирана, док се право убиство можда одиграло без камера.
Резултати форензичке анализе снимка на коме се види брутално одрубљивање Фолијеве главе указују на то да британски џихадиста са снимка можда симулира убиство, а није прави убица.

Анализу снимка који траје четири минута и 40 секунди урадила је једна међународна компанија за форензичку науку која је радила са полицијом широм Велике Британије и они су утврдили да су приликом снимања употребљени неки трикови и постпродукцијске технике којима се убиство може дочарати као стварно иако није.

Тако се, на примјер, нигде не види крв, иако је британски џихадиста са снимка најмање шест пута ножем прешао преко врата.
Звуци које наводно испушта Фоли нису у складу са оним што би се очекивало.
Током Фолијевог говора појављује се прекид који може указивати на то да је новинар морао да понови текст.
Један стручњак ангажован да анализира снимак је рекао: "Мислим да је снимак намјештен. Имам утисак да је егзекуција извршена након што је камера угашена".

Међутим ангажована компанија, која је захтијевала анонимност, није дошла до дефинитивног одговора, већ је само закључила: "Нико не спори да је егзекуција извршена у неком тренутку".