latinica  ћирилица
26/08/2014 |  18:29 | Аутор: Агенције

Павковић казну служи у Финској

Хашки трибунал је саопштио да ће бивши генерал Војске Југославије Небојша Павковић казну затвора од 22 године на коју је осуђен издржавати у Финској.

У одлуци предсједника Трибунала Теодора Мерона, наводи се да је Финска наговестила спремност да Павковић одслужи казну у тој земљи.

Како се наводи у саопштењу, Мерон је позвао надлежну службу Хашког трибунала да упути званичан захтјев влади Финске о издржавању казне Небојше Павковића да би се организовао његов трансфер у ту земљу, а да Павковић до тада остаје у Хагу.

Трибунал је данас објавио одлуку Теодора Мерона о упућивању Павковића у фински затвор, која је донесена 13. марта. У одлуци, судија Мерон је навео да ће она бити објављена одмах пошто Павковић буде пребачен у Финску.

У одлуци се подсјећа да је споразум Хашког трибунала и Финске о издржавању казни хашких осудјеника у тој земљи ступио на снагу 7. маја 1997. године.

Небојша Павковић правоснажно је осуђен на 22 године затовра за ратне злочине почињене на Косову током 1999. године. Проглашен је кривим, као тадашњи командант Треће армије ВЈ, за свих пет тачака оптужнице - за присилно премјештање, депортације, убиства и прогон албанског становништва са Косова у првој половини 1999.