latinica  ћирилица
26/08/2014 |  19:55 | Аутор: РТРС

За унапређења локалног привредног развоја у БиХ 22 милиона долара

У Бањалуци је потписан Меморандум о разумијевању за реализацију пројекта унапређења локалног привредног развоја, вриједан 22 милиона долара.

Овај пројекат реализоваће се у наредних неколико година у циљу отварања радних мјеста у цијелој БиХ. У евиденцији Завода за запошљавања Републике Српске тренутно се налази више од 146 хиљада незапослених.

Четири године и 22 милиона долара касније, колико је предвиђено да траје и кошта пројекат "Голд", број незапослених би требало да буде значајно мањи, вјерују у ресорном министарству.

Акценат је на локалним заједницама, а Завод за запошљавање и Влада имаће улогу посредника.

Из USAID-a и шведске агенције за развој највише су заинтересовани за радна мјеста која се односе на информационе технологије. Наредни мјесец требало да стигну представници посредничких фирми из Европе који ће одређивати који пројекти ће бити подржани.

Милко Чолаковић, директор Завода за запошљавање Републике Српске је изјави за РТРС да до нових радним мјеста може доћи до краја ове године.

"Уколико локалне заједнице буду имале сачињене пројекте, њихова реализација и отварање нових радних мјеста може се очекивати до краја ове године", потврдио је Чолаковић.

Министар рада о борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Петар Ђокић, је рекао да брзина реализације "зависи од нас самих и од инвентивности људи на локалном нивоу".

Колико ће од предвиђених 22 милиона долара за пројекат запошљавања добити Република Српска још није одлучено, али ресорни министар потврђује да реализација пројекта почиње већ од данас.