latinica  ћирилица
26/08/2014 |  20:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Абас: Неопходно трајно рјешење послије три рата

Палестински председник Махмуд Абас истакао је вечерас да је најновији рат између израелске војске и Хамаса истакао потребу да се нађе трајно рјешење сукоба с Израелом

"Шта је сљедеће? Газа је доживјела три рата. Да ли да очекујемо нови рат за годину или двије? Хоће ли до тада то питање бити без рјешења?" упитао је он у обрахању Палестинцима преношеном преко телевизије у свом сједишту у Рамали на Западној обали.

Абасови савјетници су рекли да он намјерава да затражи од Савјета безбједности УН да захтијева повлачење Израела са свих територија које је окупирао у шестодневном рату 1967. године, како би се омогућило стварање независне Палестине. Абас је алудирао на тај план у свом говору.
"Данас ћу дати палестинском руководству моју визију рјешења и након тога ћемо натавити консултације с међународном заједницом. Та визија мора бити јасна и добро дефинисана и не улазимо у преговоре без краја," рекао је Абас.

Очекује се да ће Абас, вођа секуларног Фатаха, ривала Хамасу, који де факто контролиш Газу, имати главну улогу у сваком новом договору о режиму на границама појаса. Абас је изгубио контролу над том територијом средином 2007. године, када је Хамас побиједио снаге лојалне Фатаху.Од тада је Абас контролисао само другу палестинску територију Западну обалу.

Ако би се обновио Абасов утицај у Гази, као што се очекује на основу сваког договора коме посредује Египат, снаге лојалне њему би биле размјештене на граничним прелазима да одагнају страх Израела и Египта да Хамас неће поново покушати да прокријумчари оружје. Израел такође брине да ће хамасовци искористити грађевенски материјал, намијењен обнови разрушене Газе, у војне сврхе.
Чињеница је да је у посљедњих неколико година Хамас изградио мрежу тунела испод границе за нападе на Израелце, које је Израел током ове офанзиве углавном уништио, како тврди, подсјећа Асошијетед прес.
Од почетка сукоба 8. јула, Израел је извео око 5.000 удара на Газу, а палестински екстремисти су испалили безмало 4.000 ракета и мина преко границе. Рат у Гази уследио је након отмице и убиства три изралеска тинејџера у јуну на Западној боали. То је изазвало велико хапшење хамасоваца, које је Израел оптужио за тај злочин, због чега је појачано прокогранично ракетирање из Газе на израелску територију.