latinica  ћирилица
26/08/2014 |  22:45 | Аутор: СРНА

Ештон: Разговори у Минску позитивни

Вишестрани разговори у Минску били су срдачни и позитивни, изјавила је вечерас високи представник ЕУ за спољну политику и безбједост Кетрин Ештон.
Лидери ЕУ и региона о украјинској кризи - Фото: AFP
Лидери ЕУ и региона о украјинској кризиФото: AFP

Ештонова, која је учестовала у разговорима, изјавила је да је нагласила потребу за успостављање прекида ватре у Украјини, успостављања ефикасне управе на руско-украјинској граници, испоруку хуманитарне помоћи Украјини у складу са међународним законом и покретање политичког процеса за рјешење интерних несугласица у Украјини.

Кремљ је саопштио да су окончани и билатерални разговори између руског предсједника Владимира Путина и предсједника Украјине Петра Порошенка.

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је нешто раније да су се сви лидери у Минску сагласили са потребом деескалације сукоба у Украјини.

"Сви желимо да буде постигнут напредак. Чињеница да је одржан данашњи састанак, представља успјех. Разговори су били тешки јер постоје несугласице између страна. Сви смо сагласни да је потребна деескалација и ослобађање талаца", истакао је Лукашенко након састанка са Путином и Порошенком.