latinica  ћирилица
27/08/2014 |  09:14 | Аутор: Б92

"Платићете улазак у ЕУ 165 млрд евра"

Украјину ће прелазак на европске трговинске стандарде у наредних десет година коштати 165 милијарди евра, рекао је предсједник Русије Владимир Путин у Минску.

Он је навео да ће Русија морати да поништи све увозне споразуме са Украјином и да ће прећи на редован режим у односима са том земљом уколико она ратификује споразуме са ЕУ сљедећег мјесеца.

"У складу са условима споразума о слободној трговини и стандардима Свјетске трговинске организације, бићемо принуђени да поништимо све споразуме о повлашћеном увозу из Украјине", рекао је Путин.

Москва је раније упозорила Кијев да би ратификација Споразума о придруживању са ЕУ било "економско самуобиство", а и Русија ће претрпјети ударац тежак двије милијарде евра.

"То ће имати велики утицај на цијеле индустријске гране и на нашу пољопривреду и оставиће негативне посљедице по наш економски раст и стопу запослености", рекао је Путин.

Губитке ће биљежити и остали чланови Царинске уније - Бјелорусија и Казахстан, подвукао је Путин.

Украјински предсједник Петро Порошенко је најавио да ће бити формирана надзорна група која ће процијенити стварне размјере економских посљедица.

"Данас можемо да се сложимо око формирања такве групе, која ће процијенити стварну, а не хипотетичку штету, а када се то деси онда можемо да разговарамо о заштитним механизмима", рекао је Порошенко.