latinica  ћирилица
27/08/2014 |  09:16 | Аутор: Агенције

Ново лице европске мафије

Организоване криминалне групе у Европи потпуно су се измијениле и постале утицајније и флексибилније, док су се истовремено организационо смањиле, саопштили су стручњаци.

"Ако погледате укупну слику организованог криминала, тада видите комплетну типологију група - малих, средњих и великих - попут нормалних компанија", изјавио је Ернесто Савона, професор криминологије и директор истраживачког центра "Транскрајм", са сједиштем на универзитетима у Милану и Тренту.

"Транскрајм" се већ десет година бави истраживањем организованог криминала у Европи. Његови стручњаци не користе приватне истражиоце, него се ослањају на "отворене изворе", попут полицијских, владиних и медијских извјештаја.

Центар већ двије године ради на пројекту "Портфељ организованог криминала", који ће крајем септембра бити представљен у Бриселу, преноси портал "ЕУ обзервер".

Већи дио истраживања фокусиран је на западну Европу, а Савона признаје да је потребан додатан рад на анализирању организованог криминала у источној Европи и на Балкану.

Он каже да су криминалне групе постале мање у смислу организације, али су рашириле пипке у већем броју земаља и прошириле активности.

Еуропол, полицијска агенција ЕУ, процјењује да само четвртина од преко 3.600 европских организованих криминалних група има јасну етничку структуру.

"Транскрајм" наводи да криминалне групе у само седам европских земаља - Француској, Италији, Финској, Ирској, Шпанији, Великој Британији и Холандији - остварију зараду од око 40 милијарди евра годишње од кријумчарења дроге, продаје фалсификоване робе и сексуалног искориштавања људи.

Савона упозорава да је узнемирујуће то што су мафијашке групе инфилтриране у легитимне послове, што надлежним службама отежава да их открију.

"Трговање у легитимној економији је најрелевантнији ефекат организованог криминала у Европи", наводи Савона на свом веб сајту и додаје да мафијашки новац "прља легитимну економију".

Он тврди да криминалне групе широм Европе годишње зараде 150 милијарди евра кроз легитимне послове. "Транскрајм" је у својој архиви забиљежио преко 550 одвојених инвестиција у седам земаља ЕУ.

"Они не улажу у високотехнолошку индустрију. Они за то немају ни знање нити новац", рекао је Савона.

Умјесто тога, криминалне групе, било да су италијнске, руске или кинеске, упумпавају свој новац у грађевинску индустрију, кафиће, ресторане и некретнине.

Кинеске групе нарочито су заинтересоване за сектор одјеће, а шпанске мотоциклистичке банде посједују радње за тетовирање и дјелују у сегменту индустрије обезбјеђења.

Савона наводи да италијанске групе "Коза ностра", "Камора", "Ндрангета" и остале годишње зарађују преко десет милијарди евра, али да њихов утицај опада.