latinica  ћирилица
27/08/2014 |  09:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел и Хамас прихватили неограничени прекид ватре

Израел и Хамас објавили су да су пристали на неограничени прекид ватре у појасу Газе, послије 50 дана сукоба, у коме је убијено више од 2.200 људи, великом већином Палестинаца.

У Појасу Газе поштује се примирје које је јуче постигнуто у Каиру, у посредним преговорима између Израела и Палестинаца послије 50 дана сукоба.

Израелска војска саопштила је рано јутрос да није било кршења прекида ватре, који је ступио на снагу јуче у 19 часова по локалном времену, преносе агенције.

Прекид ватре је ступио на снагу синоћ у 19 сати по локалном времену, али је насиље трајало до посљедњег минута и један Израелац убијен је у експлозији гранате испаљене из Газе, а двоје људи је тешко рањено.

У појасу Газе је у израелском ваздушном удару срушена је једна седмоспратна зграда у Беит Лахији на сјеверу. То је шеста висока зграда која је сравњен са земљом од викенда.

Експлозије од израелских удара могле су се чути и након што је објављен прекид ватре, пренио је Асошијетед прес.

У Гази је почело славље, а чули су се и поруке са џамија.

Званичници Хамаса и Исламског џихада су рекли да је договорено да Израел олакша блокаду појаса Газе, како би се омогућило достављање помоћи и грађевинског материјала у ратом погођену палестинску територију.

Индиректни преговори о компликованијим питањима, као што је захтјев Хамаса да функционше аеродром и лука у појасу Газе, почеће за мјесец дана, рекли су исти извори.

Познаваци прилика наводе да су се зараћене стране договориле о сличним условима на основу којих је окончан осмодневни сукоб у новембру 2012. године.

На основу тих услова Израел је обећао да ће постепено олакшавати ограничења на граничним прелазима у појасу Газе, док је Хамас обећао да ће обуставити ракетну ватру.