latinica  ћирилица
27/08/2014 |  11:01 | Аутор: Б92

Давутоглу и званично премијер

Новоизабрани турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да ће сутра Ахмету Давутоглуу, бившем шефу дипломатије, повјерити формирање нове владе.

Уз Божју бољу, сутра ћу Давутоглуу дати мандат за формирање владе, а нови кабинет ће бити објављен у петак, рекао је Ердоган окупљеним присталицама уочи одржавања ванредног конгреса турске владајуће Партије правде и развоја, пренио је Ројтерс.

На том конгресу ће данас Давутоглу бити потврђен као нови премијер, што је позиција на коју га је лично изабрао претходни председник владе Ердоган.

Порејд тога, Давутоглу ће Ердогана замијенити и на мјесту предсједника странке АКП.

Функција предсједника Турске је углавном церемонијална, али је Ердоган већ раније најавио да ће користити и овлашћења која предсједници раније нису користили, као што су заказивање и предсједавање састанцима кабинета.

Агенција АП износи очекивање како ће Ердоган, који већ више од једне деценије доминира турском политичком сценом, наставити да управља земљом из сјенке.

Ердоган је најавио да ће подржати Давутоглуа у борби против "паралелне државе", коју криви да је ковала завјеру против њега корупцијским скандалом почетком године, као и у подстицању мировног процеса с курдском мањином у Турској.

Ердоган је рекао и да ће приоритет нове владе бити усвајање новог устава.

Досадашњи предсједник Абдулах Гул, који је некад сматран могућим кандидатом за премијера, разишао се с Ердоганом, па му се недавно и јавно супротставио, због неслагања с покушајем владе да затвори Твитер и Јутјуб у Турској.

Предсједници Турске до сада су бирани у парламенту, али се Ердоган, чија је партија тражила да се повуче послије трећег мандата, одлучио за директне изборе.