latinica  ћирилица
27/08/2014 |  11:05 | Аутор: РТРС

Закмурски сабор код Фоче

У Закмуру код Фоче поштују старо правило да се сваке године окупе на сабору у Стубицама који је својеврстан одмор,али и прилика да се састану родбина,пријатељи и кумови.

Некада су се на сабору рађале и љубави, а било је и мјесто одмјеравања снаге у разним спортским дисциплинама. Његују наслијеђе предака, па се и ове године слило са свих страна око двије стотине људи. 

Сабор закмурског краја пјесма, игра, весеље али и бацање камена с рамена, навлачење конопца,с кокови у даљ. У старим спортским дисциплинама опробали су се и стари и млади из Закмура, Кута, Трбушча, Требичине, Врбнице све до Калиновика.

Некада је било много више посјетилаца сабора. Охрабрује да ће се традиција очувати док је младих који радо сваке године долазе о Преображењу и који овај празник поштују као завјетни дан села и заселака.

Најбоља екипа у навлачењу конопца била је из Кута, док је најснажнији у бацању камена с рамена и првак сабора Драгомир Вујичић.

Ни млађи учесници нису заостајали. Показали су да имају снаге да се носе са изазовима. 

Поносни на претке и потомке, на саборском дану уз јело и пиће подсјећају и на богату историју краја који је одолијевао освајачима. Први пут се у писаним документима помињу у једном попису за провинцију Херцеговина у Османлијском царству. Вријеме које је иза и испред њих чуваће за будуће генерације и ново сретање на Преображење.