latinica  ћирилица
27/08/2014 |  11:14 | Аутор: Телеграф

Врх на који се нико никада није попео!

Поред океана, мало је мјеста на копну на које људска нога није крочила и која нису истражена. Ово је прича о једном таквом мјесту, врху Ганкар Пуенсум на Хималајима, који се налази у држави Бутан, који је до дан данас остао неосвојен, упркос бројним покушајима

Гуанкар Пунесум је заиста мјесто за које се везују чуда и многобројне мистерије. Јетији, духови, магнетске аномалије и чудни нестанци, све ово се везује за овај врх и поставља се питање какве све још тајне крије. Нажалост, за сада нико нема одговор на то питање, а да ли ће остати тако – видјећемо.Врх се налази на граници Бутана са Кином, припада Хималајима и висок је 7.570 метара и званично важи за највиши неосвојени врх на свијету. Када узмемо у обзир да је 20 највиших врхова освојено још прије 1975. године, онда је чињеница да Гуанкар Пуенсум одолијева још фасцинантнија.

Овај врх је увијек био својеврсна енигма за све, почевши од своје локације, па до висине. Раније мапе су биле веома непрецизне, па је било јако тешко не само одредити висину овог врха, него га уопште и лоцирати. Старије експедиције су имале велики проблем да га пронађу уопште. Данас се зна да географски припада држави Бутан, то јест налази се на граници Бутана и Кине, где Кина полаже право само на границу коју је усјекла кроз сјеверни дио ове планине.

 

Планина Бутан, Хималаји

Како цивилизација напредује и како се технологија развија, тако нам свет постаје све мањи и мањи. Људска жеља за истраживањем и освајањем је незаустављива, али је врх Гуанкар Пуенсум на Хималајима успјешно одолио томе.

Отежавајућа околност била је и та да је до 1983. године планинарење у Бутану било забрањено, због жеље за очувањем природе и традиције народа ове државе, јер су вјеровали да се духови и њихове светиње налазе и живе у овим планинама. Када је Бутан коначно отворио своја врата туристима и планинарима, не чуди да је већина управо одабарала овај врх за своју “мету" и предмет освајања.

У наредним годинама 4 експедиције су кренуле у освајање Гуанкар Пуенсума, али неуспјешно. Неке су одустајале због лоше опремљености, а неке због неприступачног терена или због невјероватних температурних промјена. Неко би рекао као да планина није жељела да буде освојена. Власти Бутана су попустиле под притиском становништва и 1994. године забраниле експедиције на овај врх. Једна јапанска експедиција је пронашла рупу у закону и кренула у освајање са кинеске стране, и захваљујући одличној опремљености доспјела је до висине од 7535 метара, али је Гуанкар и даље остао неосвојен.

 Алпинизам