latinica  ћирилица
27/08/2014 |  11:18 | Аутор: РТРС

Акција уништавања амброзије у Требињу

Чланови организације Центар за одрживи развој и екологију из Требиња, почели су акцију уништавања амброзије на ширем простору града. У оквиру пројекта „Зауставимо амброзију“ почела је косидба неуређених површина на којима буја ова алергена биљка.

Ова коровска биљка један је од најјачих алергена у свијету. У полену амброзије констатована су педесет и два алергогена једињења од којих су шест посебно опасни. Најчешће изазива алергије респираторног система, алергијску астму, кијавицу и коњуктивитис. Због великог присуства ове биљке на подручју града Требиња, чланови Центра за одрживи развој и екологију одлучили су се на косидбу.

Амброзија почиње да цвјета почетком августа и активна је до почетка октобра. Полен биљке шири се великом брзином кроз ваздух, чак и неколико стотина километара далеко. Отежано дисање и појачана секреција су основни облици алергије која може у неким ситуацијама прећи и у астматичне нападе.

Сматра се да је десет одсто популације алергично управо на полен амброзије. Њен раст најчешће се сузбија механичким или хемијским путем.

У овом мјесецу амброзија је најактивнија, па љекари савјетују мјере превенције - не излазити у раним јутарњим сатима када је концентрација полена у ваздуху највећа, али и свакодневно туширање. Завршетак ове акције организоване од Центра за одрживи развој Требиње, планиран је за суботу.