latinica  ћирилица
27/08/2014 |  12:40 | Аутор: СРНА

Регата Бањалука-Београд у знаку едукације о поплавама

Друга рафтинг регата Бањалука - Београд, планирана од 11. до 28. септембра, биће у знаку едукације спасавања у поплавама, најавили су данас организатори ове манифестације.
Регата "Бањалука–Београд" - Фото: ТАНЈУГ
Регата "Бањалука–Београд"Фото: ТАНЈУГ

Организатори ове манифестације су Представништво Републике Српске у Београду, туристичке организације Бањалуке и Београда и рафтинг савези Српске и Србије.

На данашњој конференцији за новинаре у Београду најављено је да би у будућности требало да буде основана прва академија за спациоце у региону и да се увеже читав регион ријеке Саве.

У овогодишњој регати, која ће трајати 18 дана на траси дугој 505 километара, учествоваће и двије дјевојке.

Регату ће обиљежити и два догађаја - 16. септембра у Шамцу биће одржан регионални састанак на тему поплава, а 23. септембра у Сремској Митровици рафтинг савези Српске и Србије одржаће показну вјежбу спашавања на води.

Предвиђено је да учесници регате 26. септембра посјете Обреновац, који је највише погођен у протеклим поплавама.

Директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да ово није само манифестација којом се промовише спорт, већ да има културни, привредни и сваки други карактер који је у функцији јачања односа Републике Српске и Србије, а прије свега повезивања људи у сливу ријека којима ће проћи регата.

Он је навео да ће у градовима дуж ријека којима ће проћи регата бити одржаване разне манифестације и доста других програма, који ће промовисати туристичке, привредне потенцијале и остале туристичке производе Српске и Србије, али и Хрватске, кроз које регата пролази.

Директор Туристичке организације Бањалука Остоја Барашин рекао је да Бањалука и Београд имају много тога заједничког и да су паралелне и специјалне везе Српске и Србије израз потреба грађана за повезивањем.

Напомињући да су идеју да регата буде трансбалкана и да крене из Словеније и Хрватске омеле поплаве које су задесиле регион, Барашин је изразио наду да ће се то десити идуће године и да ће ова манифестација заживјети, с циљем развоја туризма, спорта, јачања мира и чувања животне средине.

Предсједник Рафтинг савеза Републике Српске Александар Пастић рекао је да су мајске поплаве показале која је снага рафтера у спашавању и пружању помоћи поплављеном становништву и додао да је Сава велики реигонални пројекат који ће донијети корист свим земљама кроз које протиче.

Он је рекао да ће регата са собом понијети сувенир за Београд - традиционални дајак, те да ће се веслати 12 часова дневно, по 40 до 50 километара.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић рекао је да Бањалуку и Београд треба повезати на много начина, а туризам је један од њих.

Он је додао да град Београд са великим задовољством прихвата ову регату, која ће остати нешто чиме ће се поносити.

Поповић се нада да ће ова регата постати традиционална и да треба настојати да се пронађу начини за још чвршће повезивање људи у сливу ријеке Саве и других ријека којима регата пролази, јер "сви живе у истој улици повезани ријекама".

Регата ће почети 11. септембра у Бањалуци, 22. септембра ће ући у Србију, а 28. септембра ће стићи у Београд.

За сада је 10 чамаца попуњено, опремљени су сателитским ГПС уређајима, тако да ће моћи да се прати гдје се регата налази у сваком тренутку.

Регати могу да се прикључе на један или више дана заинтересовани грађани преко сајтова туристичких организација Бањалуке и Београда и "Фејсбука".