latinica  ћирилица
27/08/2014 |  15:49 | Аутор: СРНА

Градачац: Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије

У Градачцу је данас почео 41. Међународни сајам пољоприреде и прехрамбене индустрије на којем учествује 230 излагача из БиХ, Србије, Хрватске, Турске и Јордана.
Међународни сајам пољопривреде у Градачцу - Фото: СРНА
Међународни сајам пољопривреде у ГрадачцуФото: СРНА

Сајам су отворили министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Федерације БиХ Стево Мирјанић и Јерко Иванковић Лијановић.

Мирјанић је изразио наду да ће стручњаци, који ће наредних дана учествовати у научним семинарима у оквиру овог скупа, познатијег као Сајам шљиве, понудити рјешења за унапређење пољопривредне производње.

Он је Срни изјавио да пољопривредној производњи у оба ентитета недостају нове технологије без којих произвођачи ни у наредном периоду не могу бити конкурентни произвођачима хране у земљама окружења и Европи.

Међународни сајам пољопривреде у Градачцу

Лијановић је на отварању истакао да су пољопривредни произвођачи и прехрамбена индустрија у БиХ у овој години суочени са великим проблемима које су изазвале природне непогоде.

Осим природних непогода, према његовим ријечима, препреке за већу производњу хране представљају неуређено тржиште и увоз хране који је у односу на извоз вишеструко већи.

Генерални директор Сајма Хусеин Топчагић најавио је да ће дио сајамског програма бити реализован и у Модричи, односно да ће у Пољопривредном газдинству "Крушик" у Скугрићу бити организована стручна предавања и представљен рад овог приватног предузећа које се бави узгојем и прерадом воћа.

На отварању Сајма у Градачцу били су представници федералне и Владе Тузланског кантона, општине Градачац и бројни посјетиоци.