latinica  ћирилица
27/08/2014 |  17:01 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Влада годишње издваја 100.000 КМ за заштиту потрошача

Влада Републике Српске годишње издваја 100.000 КМ за заштиту потрошача, а Министарство трговине и туризма је међу кључним носиоцима ових активности, рекла је данас у Власеници помоћник ресорног министра Душанка Тегелтија.
Душанка Тегелтија, радионица "Информисање и едуковање потрошача" - Фото: СРНА
Душанка Тегелтија, радионица "Информисање и едуковање потрошача"Фото: СРНА

Тегелтија је прецизирала да се овим новцем финансирају удружења за заштиту потрошача, којих у Српској има осам, а међу којима је и Удружење за заштиту потрошача "Цам" из Шековића које је данас у Власеници организовало радионицу с циљем информисања грађана и представника локалних установа о законској регулативи у тој области и могућностима заштите потрошачких права, у случајевима када су она угрожена.

"У току године овим удружењима дајемо по 4.800 КМ за материјалне трошкове, а остатак средстава дијелимо на пројекте", рекла је Тегелтија Срни након радионице.

Она је напоменула да обавезу заштите потрошача имају и нека друга министарства у Влади Републике Српске.

Тегелтија је додала да сваки грађанин који сматра да су му угрожена права, осим удружењима, може да се обрати и одсјеку за заштиту потрошача у Министарству трговине, те надлежним општинским и републичким инспекцијама.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача "Цам" из Шековића Ђорђе Радановић рекао је Срни да је данашња радионица показала да се у пракси потрошачка права крше у области електро-снабдијевања, комуналија и пружања телекомуникационих услуга.

"Намјеравамо да у наредном периоду реализујемо радионице и у сеоским подручјима гдје постоје проблеми у вези са квалитетом услуга које пружају јавне установе. Бројне су пријаве потрошача, али бојим се да мањкају правовремене информације о томе шта се може учинити у погледу заштите њихових права", рекао је Радановић.

Радионица је одржана у оквиру пројекта "Информисање и едуковање потрошача" који је подржало Министарство трговине и туризма Републике Српске.