latinica  ћирилица
27/08/2014 |  19:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Концерт оркестра сто младих музичара "За Европу сутрашњице"

Поводом стогодишњице од Великог рата "Оркестар сто младих" предвођен диригентом Албертом Каволијем из Италије, Гораном Узелцем из Србије и Приможем Керштањем из Словеније одржаће концерт под називом "За Европу сутрашњице" у суботу, 30. августа у Коларчевој задужбини.

Концерт организује Италијански институт за културу у Београду у оквиру италијанског предсједавања савјетом Европске уније у сарадњи са Скупштином града Београда, Коларчевом задужбином и културним удружењима ГАИА Евенти Милано и "В.А. Моцарт" Дезенцано дел Гарда.

Директор Италијанског института за културу у Београду Сира Миори у најави концерта истакла је да Оркестар сто младих чине најбољи млади музичари који имају између 12 и 20 година, изабраних од стране музичких школа из њихових земаља поријекла: Италије, Аустрије, Словеније, Србије и Македоније.

"Ови млади, поријеклом из земаља које су прије сто година учествовале у рату на супротним странама, рођени су и одрасли на мјестима која су, током вијекова, била свједоци масакра и крвавих сукоба из два свјетска рата", казала је Миори.

Млади музичари у Београду од 23. до 31. августа уз подршку Италијанског института за културу и Града Београда, учествују на семинарима које држе музиколози и стручњаци за појединачне музичке инструменте а на крају семинара одржаће два концерта.
Први концерт "Оркестар сто младих" извешће у Београду у суботу, 30. августа у Великој дворани Коларчеве задужбине а други наредне вечери у Новом Саду у Синагоги у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада.

Ова јединствена формација резултат је пројекта умјетничке сарадње између студената музике из разних земаља, које промовише Италијанска Асоцијација за културу ГАИА Евенти, Музичке школе повезане са Конзерваторијумом "Ђузепе Верди" из Милана и Музичка школа дел Гарда из мјеста Дезенцано дел Гарда.

У пројекту учествују Музичка школа из Санкт Гилгена (Аустрија), Музичка школа "Јосип Славенски" из Београда (Србија), Музичка школа "ДоРеМи" са Бледа (Словенија) и Музичка школа "Методи Патче" из Охрида (Македонија).

Већ неколико година млади музичари из разних земаља Европе састају се како би заједно извели серију музичких активности које, након интензивног рада и учења, кулминирају концертом чији су идејни творци и организатори управо сами музичари.
Италијански институт за културу у Београду учествује у организацији овог догађаја, подржавајући учешће младих музичара из Италије из Симфонијског оркестра младих из музичких школа при Конзерваторијуму "Ђузепе Верди" из Милана и из Музичке школе Дел Гарда из мјеста Дезензано дел Гарда.