latinica  ћирилица
27/08/2014 |  19:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик: Беванда не може да заступа Српску у Берлину

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда не може да заступа Републику Српску сутра у Берлину на конференцији о западном Балкану, зато што је тамо отишао без икаквих претходних договора.

"Беванда је добар човјек кога веома цијеним, али то не значи да може да буде успјешан и способан ако представља једну неуспјешну и накарадну земљу као што је Босна и Херцеговина", рекао је Додик Тањугу.

Он тврди да "најважнији фактори" у оквиру БиХ уопште нису били укључени у формулисање ставова које ће у Берлину заступати Беванда.

"Можда су постојале неке консултације у оквиру евентуално Савјета министара, али то се зна да није мјесто гдје се доносе одлука и да се на тај начин то не може ни конципирати, нити на било који начин представљати у јавности ако нема носиоца таквих одлука", рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да се Беванда затекао на мјесту предсједавајућег Савета министара БиХ, али да он ни на који начин ни у пуном капацитету не може да представља Босну и Херцеговину не зато што то, како је рекао, Беванда не жели, већ зато што је структура БиХ таква каква је и што је та држава неодржива.