latinica  ћирилица
28/08/2014 |  08:09 | Аутор: РТРС

Берлин: Лидери о регионалној сарадњи

Њемачка канцеларка Ангела Меркел, министар иностраних послова Франк-Вaлтер Штајнмајер и министар привреде Њемачке Зигмар Габриел данас ће са представницима земаља Балкана разговарати о регионалној сарадњи на путу ка ЕУ-интеграцији.

Најважнији циљ Њемачке у БиХ је чланство БиХ у ЕУ, саопштено је из њемачке Амбасаде у БиХ.

БиХ мора ријешити још много проблема на путу ка ЕУ, посебно тешке економске оквирне услове и велику незапосленост. Слични проблеми постоје и у сусједним земљама. Основна идеја берлинске конференције је: земље западног Балкана ове проблеме могу заједнички боље ријешити, истакануто је у саопштењу.

Као примјер наведено је да се у области саобраћаја или енергетског сектора БиХ исплати блиска сарадња са сусједним државама, Србијом, Црном Гором и Хрватском.

Блиску регионалну сарадњу на путу ка ЕУ-интеграцији желимо подржати у  Берлину. Надам се да ће шефови влада и министри из региона у Берлину одлучити о конкретним пројектима да би тиме омогућили напредак за своје земље, истиче се у саопштењу њемачке амбасаде. 

У делегацији БиХ на конференцији у Берлину, биће предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и министри иностраних послова Златко Лагуџмија и спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић. Тучић је изјавио да је циљ делегације БиХ на конференцији да њемачким институцијама, представницима Европске комисије и привредној заједници у Њемачкој предочи конкретне инвестиционе потенцијале БиХ. Осим БиХ, конференцији присуствују и делегације шест земаља региона и самопроглашеног Косова. Очекује се да ће се на конференцији разговарати о подстицању запошљавања, инвестицијама и подизању стандарда. Планирани су и разговори Меркелове с представницима земаља о питањима структуралних реформи, правне државе и борбе против корупције.